Болницата в Благоевград получи високотехнологичен апарат за PCR тестове

Снимки: ДПС

Дарението е от депутата Делян Пеевски

Високотехнологичен апарат за правене на PCR тестове, оборудване към него и 200 PCR теста дари народният представител Делян Пеевски на болницата в Благоевград.

Апаратът е същият като този, който Пеевски дари преди няколко седмици на „Пирогов“ и на практика показва дали в изследвания материал има наличие на COVID-19 буквално минути след старта на обработката.

С него лечебното заведение в Благоевград ще има сигурността, че пробите се отчитат с абсолютна точност, при това в реално време, като с апаратурата ще се правят тестове за хората от целия регион.

Апаратът, оборудването и тестовете към него струват 98 700 лева, като бяха предадени днес на болницата в Благоевград от кмета на Белица Радослав и основен координатор на даренията на Делян Пеевски в помощ на битката срещу COVID-19– Радослав Ревански, зам.-председателя на ПГ на ДПС Халил Летифов, областния председател на движението в Благоевград Ведат Хюсеин и тримата общински съветници от ДПС в града.  

Дарението беше прието от директора на болницата д-р Огнян Митев, началника на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов и директорът на онкоболницата в града д-р Георги Георгиев, които благодариха на Делян Пеевски за жеста.

"Благодарение на това дарение, болницата ще има за първи път подобна лаборатория и това ще спести разходите за транспортиране на проби до столицата", посочи д-р Митев, цитиран от "Монитор".

 „Г-н Пеевски поздравява всички медици и хора от региона и ще остане на разположение да помага, с каквото е необходимо, както е правил и досега. С това дарение той решава неотложни здравни проблеми и региона ще има много по-бързи резултати на тестове, с което ще се ускори локализирането на огнища на болестта, както и тяхното ограничаване“, заяви от своя стана Радослав Ревански.

Досега в целия Югозападен регион нямаше лаборатория и всички взети проби се транспортираха до столични лаборатории, а заради многото работа там, резултатите се връщаха със закъснение. В  същото време се правеха и допълнителни разходи за транспортирани всеки ден до София на взетите проби.

Това е поредно дарение на Делян Пеевски за болницата в Благоевград. Преди няколко седмици той дари респиратор, 8500 лева и предпазни средства за медиците в лечебното заведение. /"Монитор"/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK