Пътят на информацията до COVID – 19. Лутане и сметки между институциите

Снимка: https://pixabay.com/

Тука има – тука нЕма коронавирус

Пътят на информацията за броя на заразените от КОВИД – 19 се оказва не съвсем лесен, да не кажем и доста трънлив. От сутрешните брифинги та чак до прессъобщението до 17 часа минава бая време, бройките се сменят, а журналистите влизат в ролята на калкулатори. Абсурдно, но на т.нар. мисирки се налага да броят случаите на коронавирус като пилци по жиците, защо ли?

Една обикновена грешка, например хвърля в паника Кюстендил. Защо – защото генералът съобщава за епидемия в цял шивашки цех. Да – ама не. Не само, че няма епидемия, но не е и в цех, а диагностицираните са в дружество и то 3-ма. Следват и масовите тествания в Банско и там системата е тука има – тука нема. Оказва се, че онова блокирано курортно градче е по-чисто от очакванията, а короната отдавна си е отишла, ако въобще я е имало в този мащаб. А следват и още редица недоразумения – 3-годишно дете е прието в болница в Дупница, само че детето не е на 3, а на 38 г., та и то е дете на майка си. На Генерала поднесли информация изпускайки цифричката 8 и с това нещата не приключват. Идва ред на великото звънене по телефони и прехвърляне от институция към институция. РЗИ – Кюстендил, доста трудно дава информация, да не кажем, че липсва такава, на заседание са….., а хората питат, искат да знаят, страхуват се….. Започва се едно велико звънене по болници, откъдето отговорът е един и същи – Ние отговаряме само за настанените лица при нас, а психозата  е пълна. Хората вече до такава степ се побъркаха, че едни не смеят да излязат от домовете си, а други вярват в предсказания на пророци и пречистване на света….., ако така им е по-лесно – да вярват.

Но и тук не свършват „драмите“, броиш, броиш и накрая пак сметката не излиза. Идва време вечерно – къде след 20, къде след 23 часа, и се започват едни брифинги, а новините бликат от информация за коронавирус, мерки, нови и нови заповеди. После защо сме с разхлабена психика, явно трябва да дадем повече хляб и на психолозите, които и без това имат достатъчно работа. Да не говорим в това време ако започнеш да кашляш или вдигнеш температура – съвсем не на шега, нервите не издържат на никой. Финансовата част е нещо друго – ударът як, а краят на очакващата ни криза неясен. 

Накрая пък сме искали и разхлабване на мерките, ама защо, та нали има ръст. Българинът не бил научен да спазва правила – да се научи, но вече е малко късно и затова.

Всеки ден, всеки един от нас се пита скоро ли ще отмине т.нар. епидемия от COVID - 19  - едва ли има кой да каже, но със сигурност след нея ние няма да бъдем същите, да се надяваме обаче да се променим към ДОБРО...

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK