Делото на Неврокопския митрополит Борис развълнува ученици от Трето ОУ – Гоце Делчев

Снимки: Трето ОУ

Ученици от Трето ОУ „Братя Миладинови“ – Гоце Делчев, ръководени от  учителките Жостова и  Грозданова, посетиха изложба в сградата на Неврокопска митрополия, чрез която се отбелязват 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис и 70 години от неговата мъченическа смърт.

Учениците имаха възможност да се запознаят с делото и живота на Неврокопския митрополит Борис и чрез беседа, изнесена от Николай Даутов. Те си направиха  снимки пред секвоята, извисяваща се в двора на митрополията, която висшият духовник е донесъл и засадил.

Всички останаха доволни и от брошурите, които получиха като подарък. В тях се съдържа информация за живота на митрополит Борис.

Изложбата бе подготвена със съдействието на Св. Неврокопска митрополия, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Държавна агенция „Архиви“, Македонския научен институт, Община Благоевград.

Използваните документи са предоставени от Централния държавен институт, Държавен архив – Благоевград, Държавен архив – Видин, Архив на Комисията по досиетата, личен архив на Зиновия Ганчева, Архив на Руската федерация и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK