Борисов в Белград: ЕС има мъдри и сигурни Балкани, които не генерират проблеми

Снимки: МС

Сърбия винаги е била неразделна част от Европа и е в сърцето на Европа. Балканите са натоварени с история, войни, кръвопролития. Ние 130 години след това отново си говорим за това как да устроим така Балканите, че хората да живеят по-добре. Това каза премиерът Бойко Борисов в Белград, цитиран от специалния пратеник на БГНЕС в сръбската столица, Георги Пашкулев.

Аз запознах колегите със срещата в София с лидерите на Западните Балкани, с това, което работим по коридорите 8 и 10, което не носи риск за ЕС, а народите на Балканите имат възможност да видят, че не само сме част от Европа географски, но и сме неразделна част от тях. Ние всички заедно не трябва да генерираме проблеми, трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците от историята, добави Борисов.

ЕС има едни мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага - върховенство на закона, инфраструктура, правила, по-високи доходи за хората. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна – тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни, категоричен е Борисов. Оптимист съм, вярвам много в колегата Вучич и в това, че не 2-3 глави ще затворят, а и ще направят всичко възможно да се скъсят сроковете за присъединяване на Сърбия в ЕС.

Балканите много години наред са генерирали само войни, сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света също имат интереси на Балканите, ние искаме единни Балкани, модерна инфраструктура, искаме да няма роуминг, не на последно дигиталната инфраструктура. Лидерите на Западните Балкани осъзнават, че са назад с ангажиментите си и трябва да наваксат. Имаме възможност за финансиране и рядък шанс с срещата с Китай 16+1, тя също е в София идната година, и дотогава с тримата колеги, ще подготвим някои инфраструктурни проекти. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK