Декларации за имотно състояние попълват ромите в Гърмен

Снимка: Infomreja.bg, архив

Декларации за имотно състояние и заявление за съгласие или отказ за временно настаняване в общински, държавни или частни жилища и общежития попълват от утре ромите от гърменския квартал „Кремиковци” според взетото решение на Общинския съвет.

Попълнените документи трябва да предоставят в кметството в Гърмен. 

"Исканата информация е заради предстоящото събаряне на незаконните къщи в квартала. Чрез декларациите ще стане ясно колко са семействата в риск, на които ще трябва да се осигури подслон, колко от тях са собственици на закупени парцели в местността „Падарката“ и колко са собствениците на частните имоти в същата местност, имащи претенции за възстановяване", коментира кметът Минка Капитанова. 

По този начин ще се направи и актуална картотека на живеещите в ромския квартал за включването им в социални и други програми.

На 31 август изтича срокът на последното отлагане на събарянето на незаконните къщи в „Кремиковци”. Според графика предстои да бъдат съборени още 22 незаконни постройки. 

Както ИНФОМРЕЖА писа, адвокатът на ромите Даниела Михайлова отново е обжалвала пред българския и Европейския съд за правата на човека поредната заповед на РДНСК от месец юли, а протестите срещу незаконното строителство в „Кремиковци” продължават вече трети месец. 

Община Гърмен прави отчаяни опити да изпълни условието, поради което бе спряно събарянето на незаконните къщи, а именно да осигури подслон за ромите, които ще останат без покрив над главите си.

До края на август трябва да се изпълни решението на Общинския съвет за изработване на ПУП в ромския квартал. Това ще позволи хората да си купят парцелите и да си построят върху тях законни жилища. Преди това обаче ще трябва да бъдат съборени всичките 124 нерегламентирани постройки в гетото.

 

КОМЕНТАРИ

torko17:07 - 26.08.2015
Minkee za da reshish problema s tsiganite proday terena na TIM ste se reshi mnogo barzo.Pa togava ste vidime pomacite ako im stiska da zashtitavat tsiganite zadkulisno i da ska4at na TIM.Ste podpupukata i Basho i Gerrata,i Adema.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK