Дефицит на анестезиолози в Кюстендил, медиците бягат на гурбет

снимка: infomreja.bg, архив

„Глад” на анестезиолози отчитат в Кюстендилско, след като около 15 души от общо 310 са отчислени от лекарската колегия в областта от началото на тази година, обявиха от Районната здравноосигурителна каса.

Общо 7 от лекарите са заминали за работи в чужбина, а останалите са продължили професионалната си реализация в големи болници в страната.

Трима анестезиолози са заминали в Германия, където месечно получават 4000 евро. Само за сравнение за същия труд местните лекари получават заплата около 1500 лева. Тенденцията се засилва все повече. Кардиолог от Дупница също наскоро е заминал на работа в Германия.

”Това са най-възловите специалисти за една болница. На Запад търсят именно такива медици. Освен това заплащането в другите държави е в пъти по-високо”, коментира и шефът на РЗОК Матей Попниколов.

В същото време все повече млади доктори решават да не се връщат в малките градове като Кюстендил. Впечатление прави и фактът, че все повече наши сънародници от Босилеград напират за работа в страната ни. Дори и в детското отделение в Кюстендил млада лекарка практикува от няколко години.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK