Паскалев: Не знам дали подаването на оставки е политическа отговорност

Снимка: Канал Три

„Не знам дали подаването на оставки е политическа отговорност, или е замазване на проблема. Докато не завършат съответните процедури, аз не смятам, че  някой може да каже кой е виновен в случая край Своге. Не мога да кажа дали аз бих подал оставка, ако бях на мястото на Николай Нанков. Аз подадох своята и написах в 5 точки мотивите си за това, дадох ги на премиера и въпросът приключи. Тук очевидно Бойко Борисов ги е поискал, те са подадени и сега се започва големият цирк”, заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, бивш министър на регионалното развитие, Костадин Паскалев.

Поне социологията сочи, че ако има предсрочни избори,  те до голяма степен ще повторят ситуацията сега, коментира той по повод изказването на президента.

„Аз смятам, че Румен Радев е издигнат от българските граждани и смятам, че всяка една политическа партия, която си мисли, че нейните симпатизанти гласуват само за една или за друга политическа група, прави голяма грешка, както БСП я направи по времето на Пламен Орешарски- не си даде сметка, че голяма част от десните гласуваха за промяна на статуквото и сбърка след това в управлението си.  За съжаление, президентът е прав- БСП все още не е формулирала ясна алтернатива, с която да завладее сърцата и умовете на българските граждани и респективно, да спечели изборите. Лично според мен визията е една добра крачка в правилна посока в смисъл, че се предлага нещо на гражданите, което да бъде дискутирано. Аз бих обърнал структурата на "Визия за България", бих започнал с глобално къде се намира България и какви са нейните цели в Европа и света. Бих коментирал след това какво се случва с демографията на страната и след това бих преминал към икономиката и цялата социална сфера. Това са важните неща за коментиране. Според мен визията има твърде много недостатъци в този момент за да бъде наречена алтернатива на сегашното управление”.

„В България има традиции в строителството на пътищата, има и съответните фирми с добри качества. Лично според мен има много тежки проблеми и един от тях е отсъствието на една цяла програма, която е свързана с изграждането на инфраструктурата у нас. От година на година се намират нови решения, които обаче не вършат нищо. Онова, което трябва да се случва е да се правят добри проекти, които обаче струват много пари и след това да правят добри поддържащи процедури като се избират сериозни изпълнители за тях”, категоричен беше той.

„Започва се от качеството на проектите, минава се към изпълнителите и след това към  контрола на изпълнението. Навсякъде има проблеми. Големият проблем в нашата държава е корупцията. Винаги има намаление на бюджета при корупционни схеми.  Още на следващия ден след трагедията в Своге, регионалният министър съобщи, че има проблем с пътната настилка, което беше и доказано след това. Имам притеснение с това как работят правораздавателните органи, защото се раздават присъди, преди да е приключило разследването.  За да можеш да направиш една оценка на конкретната ситуация, трябва да си запознат с фактите. Очевидно мерки не са били взети. В много участъци има проблеми, мога дори да кажа, че строителството ни не е качествено”, заяви Паскалев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK