Благоевградската общественост почете Тодор Александров

Снимки: Община Благоевград

Днес се навършват 96 години от смъртта му

Благоевградската общественост почете годишнината от смъртта на Тодор Александров, с ритуал организиран от Община Благоевград

По повод 96-годишнината от смъртта на българския революционер Тодор Александров, се състоя тържествен ритуал с припомняне на моменти от неговия живот и дейност от зам. областния управител на Благоевград- Иван Стоянов, пред бюст-паметника, намиращ се в градинката пред Съдебната палата.

Българското националноосвободително движение в Македония, представено най-ярко в лицето на ВМРО, винаги е имало един особен тип герои, чието обаяние и подвизи ги превръщат в легендарни. Един от тях е Тодор Александров. Революционния си път започва още на 16- годишна възраст, когато се включва в редиците на ВМРО. На 31 август 1924 г., на път за конгрес в Липово, Пирин планина, той е убит в местността Равна бука, край с. Сугарево.

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът д-р инж. Василиса Павлова, поднесоха венци, в знак на признателност и почит към революционера. Паметта на Тодор Александров почетоха също общински съветници, представители на политически партии, културни и образователни институти, културни институции, граждани и гости на събитието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK