БАН официално: Неофит Рилски е роден в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Това заявиха от Научния архив

Неофит Рилски е роден в Банско.

Това е заключението, дадено от Българската академия на науките точно седмица след като бе открит паметникът на Неофит Рилски в село Баня.

Не мемориалът обаче стана повод кметът на Банско да сезира БАН и Министерството на културата, а плочата с надпис, който гласи, че Неофит Рилски е роден в село Баня под името Никола Поп Петър Каташов.

Още същия ден кметът на Банско, подкрепен от съгражданите си, поиска от Академията да бъде „решен“ веднъж завинаги въпросът с родното място на Рилски. Кадев заяви, че е постегнато върху идентичността на Н. Рилски, който саморъчно в писма до роднини и близки заявява, че е от Банско.

Кметът на Разлог също представи исторически факти, сред които личните срещи на Н. Рилски с В. Григорович и К. Иречек, които в своите трудове записват, че Рилски е от село Баня.

Днес обаче от Научния архив към БАН официално съобщиха:

През изминалата седмица в общественото пространство възникна спор за родното място на Неофит Рилски. По молба на кмета на гр. Банско - г-н Иван Кадев, Научният архив излезе със становище по въпроса. Писмо от Неофит Рилски адресирано до Васил Априлов и Николай Палаузов, съхранявано във фонд 12к на Научния архив, доказва категорично, че българският книжовник е роден в Банско.

Така, темата за родното място на Неофит Рилски е приключена, а от Община Разлог и НЧ „Просвета“ в село Баня – като организатори и мотиватори да бъде изграден паметник с подобен надпис, се очаква да вземат мерки и плочата да бъде отстранена, както пожела кметът Кадев.

 

Снимка: БАН
Снимка: БАН

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g