Кметът на Банско: Ще предприемем и стъпки в съда, ако плочата не бъде подменена (ВИДЕО)

Снимка: Иван Кадев

Общинското и музейно ръководство в Банско са категорични, че ще защитят идентичността на Н. Рилски

„Очакваме да получим становище от БАН, което да докаже обективната историческа истина и плочата да бъде подменена. Ако това не се случи, ние ще предприемем и стъпки в съда с иск към инициативния комитет, ръководството на Читалището и общинското ръководство в Разлог.“

Това заяви днес кметът на Банско Иван Кадев в двора на къщата музей на Неофит Рилски. Темата за родословието на будителя остава „гореща“ след като в понеделник бе открит бюст – паметник на Рилски на ул. „Трета“ в село Баня.

Автор на паметника е Асен Ботев, който има бански корени и е познат в региона с таланта си. Той е създател и на така нареченото „глухарче“ на ул. „Г. Делчев“ в Банско.

Не обаче паметникът на Н. Рилски е проблемен за банскалии, а надписът, който гласи: „На това място е била родната къща на отец Неофит Рилски със светско име Никола поп Петров Каташов, роден в 1793 година и живял в село Баня до 1801 година“.

Според кмета на Разлог Красимир Герчев, с когото се свърза ИНФОМРЕЖА, място за спор няма, защото има 30 документа, които сочат, че родното място на Н. Рилски е село Баня, а от друга страна жителите на селото и община Разлог не отричат, че премествайки се в село Банско с майка си, Никола/ Неофит се изгражда като личност.

Тази сутрин кметът на Банско ни посрещна с думите:

„Намираме се в къщата музей „Неофит Рилски“ в град Банско. За нас няма спор къде е роден – това е родното му място и родната му къща. Никола Поп Петров Бенин е роден тук! Поводът е отритият барелеф с лика на Неофит Рилски в село Баня, на който има паметна плоча и по един нетрадиционен начин е отразено, че там се намира мястото на мнимата му родна къща.“

Иван Кадев изрази дълбокото си възмущение от името на цялата общественост в Банско и цялата Община, защото "надписът е обида към родовата памет, обида към историографията като наука и обида към всички нас, които обичаме и почитаме историята“.

Според кмета, в съвременния свят, когато има посегателство към България от съседните страни спрямо историята ни, ние по един глупав начин поставяме под съмнение исторически данни и спорим за личности, за които научите авторитети са се изказали категорично.

„Притеснява ни, че инициативен комитет, подкрепен от Читалище „Просвета 1908“ – с. Баня, и насърчаван от общинското ръководство в Разлог си позволяват да изопачават историческата истина. Нашата позиция не съвпада с това и затова съм сезирал компетентните органи, които имат отношение по този казус – а именно БАН. Ние искаме специално експертно становище от БАН, от Института за исторически изследвания. Очакваме най-престижната институция да излезе с това становище, за да може един път за винаги да се сложи точка на подобни спорове“, категоричен е Кадев.

„Разлога“ – както е известна Разложката котловина, има населени места, които имат своята история и личности, с които да се гордеят, но това не означава, че трябва да посягаме към родата памет и родословие и идентичността на съседните населени места, допълни кметът на Банско.

Против това се сме и ще си търсим правата по всеки възможен и законен начин. Категорично!, заяви Кадев и обяви, че банскалии не са против изграждането на паметници, паметни плочи и монументи, а „сме против да се изопачава историческата истина“.

Както стана ясно Община Банско сезира БАН и Министерството на културата за посягане върху идентичността на Н. Рилски.

„С писмо до МК и министър Банов ги помолих да вземат отношение и да извършават проверка относно законността на паметника“

От културното министерство е поискано да бъде потърсена отговорност на лицата, които са разрешили неговото изграждане и поставяне, да бъде премахната паметната плоча, „в която е изписана една неистина, която противоречи с историческите данни и изследвания“, да бъде потърсена и административна отговорност на административните ръководители на Читалището, които „некомпетентно насърчиха този инициативен комитет към изграждане на такъв паметник“.

Вчера свободната виртуална енциклопедия „Уикипедия“ била манипулирана три пъти от представители на село Баня в частта ѝ относно родословието на Н. Рилски, каза още Кадев.

Проверка показва, че в най-голямата виртуална енциклопедия е написано:

Обикновено се приема, че Неофит Рилски е роден през 1793 година в Банско, но според други сведения това става през 1790 година в село Баня (Гулийна баня)Разложко. Светското му име е Никола Поппетров Бенин. Баща му, поп Петър Бенин, е от рода Бениновци и първият учител в Банско, а майка му Екатерина е от род на заможни разложки търговци на памук. Никола получава началното си образование в килийното училище на баща си. Негов дядо е игуменът на Рилския манастир Теодосий I Рилски.

По повод мнението, че е започнала „вражда“ между Баня – Банско, Банско и Разлог, кметът уточни, че това не е свада.

„Това са сериозни неща, защото ние пренаписваме историята си след като вече има факти и личности, написали и казали всичко това. Неглижират се и личните ръкописи на Н. Рилски, в който той пише, че е родом от Банско.“.

На въпрос на ИНФОРМЕЖА защо според Кадев точно сега е изграден подобен мемориал в Баня, кметът каза:

„Не знам защо точно сега е подета кампанията за изграждане на паметника, но по думи на г-н Герчев този процес е започнал още преди 16 г. и сега общинското ръководство като длъжници на жителите на Баня, са били длъжни да ги подкрепят. Да се подкрепя нещо, което е откровена лъжа, е неморално и недостойно.“

Община Банско и служителите на музейния комплекс в града не са уведомени за изграждането на мемориала, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Покрито стана това изграждане на паметника, може би, защото са били убедени, че ние ще реагираме, защото няма да допуснем срещу историята на град Банско“, каза Кадев.

„Г-н Герчев твърди, че е историк, а работи с факти. Всъщност фактите отдавна са доказани от научните среди“, завърши банския кмет.

Светла Барякова – директор на музейния комплекс в Банско, също потвърди, че не е била потърсена за разговор от Баня или Разлог.

Барякова обясни, че при изграждането на всеки мемориал е типично да се изписва името на личността и годините на рождение и смърт, но подобен надпис като този в Баня е почти прецедентен.

„Оттук насетне мога да изразя само личното си мнение, защото отдавна авторитетите са се произнесли. Във втората половина на 19. век се появява единствено на две места мнение, че Н. Рилски е роден в Баня, Разложко – това е становище на проф. Г. Григорович и на К. Иречек. И двамата са чужденци и те не са на „ти“ с българския език“, каза Барякова.

Тя даде пример с това как чисто фонетично звучи на един чужденец произнасянето на „Баня“ и „Банско“. А от друга страна подчерта, че банскалии са наричани „бāнове“.

„Факт е обаче, че К. Иречек през 1882 и 1883 г. коригира написаното си за Н. Рилски, че е роден в Банско, а не Баня. След лична среща – повторна при това между Рилски и Иречек, авторът коригира бележките си за патриарха на писмеността в България.“

В едно от становищата си кметът на Разлог също посочи Иречек като автор, но се спомена за корекциите.

Според Барякова Григорович има еднократна среща с Н. Рилски и пише доклада си през 1845 г., в който след това не са нанесени корекции за родното място за Рилски.

„Григорович най-вероятно не е направил разликата между Баня и Банско.“

В допълнението си в завещанието на Н. Рилски, той пише, че на „родното си село Банско“ дарява лири, както и на църквата.

Ясно е също така, че Рилски поддържа кореспонденция с първенците на Банско, братовчедите си и роднините си по майчина линия от рода Герман.

Навсякъде Рилски нарича Банско родно село, каза Барякова.

„За първи път чувам тази фамилия, свързана с Н. Рилски. Знам, че има такава фамилия има в Банско“, каза Барякова относно представянето на Никола Бенин (светското име на Рилски) като Никола Поп Петър Каташов.

Тя подчерта, че в труда си Иван Шишманов, авторът подчертава, че родната къща на Рилски е обявена за „народна старина“, а след това като „исторически паметник на културата“.

Има спор за това дали плочата трябва да стои там и да се показва една неистина, а спор за родното място няма. Очаквам паметникът да остане, но ще бъдат премахнати неверните данни, заяви Барякова като очакван резултат след като се произнесе БАН.

ОЩЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

 

 

Снимка: Светла Барякова
Снимка: Светла Барякова
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK