Децата от общините Кресна и Симитли ще учат за мечките, лешоядите и костенурките в Пирин

Село Влахи, снимка: Infomreja.bg, архив

През юли и август Фондация „Училище за природа” ще организира три образователни екологични лагера за ученици от общините Кресна и Симитли в село Влахи в Пирин.

Заниманията ще продължат 5 дни, а младежите ще могат да се запознаят с експерти биолози, които изучават защитени видове като белоглавия лешояд, кафявата мечка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка.

Децата ще подготвят презентации, които да представят на своите съученици в началото на следващата учебна година. 

В резултат на всичко това се цели да се запознаят и ангажират подрастващите с проблема на опазването на биологичното разнообразие, богатството на Натура 2000 и защитените територии в района.

Идеята за проекта дойде от тазгодишното унищожение на популацията на реинтродуцирани белоглави лешояди в района на Кресненското дефиле, както  и дългогодишните проблеми, свързани с бракониерството, използването на отрови и убиването на редки видове, за преборването им избираме дългия, но по-сигурен начин - образование на  подрастващите.

Дейностите са част от проект „Децата на Пирин в грижа за природата” – един от проектите, одобрени за финансиране през тази година. Програмата подкрепи общо четири идеи за опазване на природата с близо 25 000 лева като всеки от проектите ще получи до 7 хил. лева.

Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause. Другите одобрени проекти са на Българска Фондация „Биоразнообразие”, Национално читалище „Н. Й. Вапцаров” - Хасково и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK