Д-р Мончева от РЗИ-Благоевград: Не се самолекувайте, но не изпадайте и в паника!

Снимка: Infomreja.bg

Не се самолекувайте, но не изпадайте и в паника!

Това е съветът на д-р Веселка Мончева директор на Дирекция „Надзор на здравните болести" към РЗИ – Благоевград.

Относно случая с починалото 5-годишното дете вчера в благоевградската болница Мончева обясни:

Винаги има такива случаи – грипът не е за подценяване. От него страдат всички органи и системи. Има такива вирусни бронхопневмонии, които не могат да се овладеят. Те протичат мълниеносно и въпреки лечението, приложено на детенцето, то е починало.

То е било лекувано с антибиотици за бронхопневмония вследствие от грип, който протекъл с кашлица и температура.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, детето е прието с тежки усложнения. Разболява се в петък, прегледано е от лекар, в неделя на обяд постъпва в детското отделение на МБАЛ-Благоевград, а в понеделник сутринта настъпва фаталният край в реанимация.

Вкъщи е лекувано в петък и събота при нормални условия и полагане на много грижи от страна на родителите.

След случая обаче настъпи паника в града най-вече у родителите на по-малките деца. Някои от тях предпочетоха днес да не водят децата си на училище или детска градини като превантивна мярка.

„Има много паника, но няма за какво, защото такива случаи е имало и ще продължава да ги има. В годините е имало много смъртни случаи. Най-тежките усложнения след грип е засягане на белите дробове или по-точно бронхопневмония“, потвърди Мончева за ИНФОМРЕЖА.

Самият грип започва с много висока температура – в началото се налагат антивирусни препарати, но в никакъв случай не трябва да има самолечение.

Трябва да се обръщаме към личните лекари или пулмолози.

По последни данни на РЗИ през последните два дни заболеваемостта се увеличава и до петък ще бъде обявено дали Благоевградска област ще стане част от обявените днес 12 области в грипна епидемия. Ръст на болните има в Сатовча, Петрич и Сандански.

В процентно отношение болните от грип в периода 7. – 13. януари са 118% на 10 000, като не можем да кажем, че това е висок коефициент на базата на критичната стойност, при която се обявява епидемия за нашата област, а именно 396%, обясни преди седмица д-р Мончева.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK