Децата от Арт ателие „Дон Кези“, получило световно признание, гостуваха на кмета Чимев

Снимка: Infomreja.bg

Децата от Арт ателие „Дон Кези“, които преди няколко дни получиха световно признание за таланта си, гостуваха на кмета на Дупница, инж. Методи Чимев. Градоначалникът посрещна с цветя тяхната ръководителка Елена Марулевска.

"За мен е чест и удоволствие да бъдете тук. Разбрах, че това е най-големият световен конкурс и самият факт, че благодарение на вас се чу отново за Дупница, няма как да не изкажа своята огромна благодарност за това от мое име, а и от името на всички наши съграждани", обърна се градоначалникът към Марулевска и 4-те призьорки Елена Кацарска, Йоанна Бицова, Даяна Христова и Катрин Младенова.

Младите художнички спечелиха най-високите отличния в Световния конкурс "Гледайки звездите Бъдещето на света", организиран от Фондация за мир и сътрудничество с UNOOSA службата на ООН за космическите въпроси. Трябва да се отбележи фактът, че във всяка категория се излъчват само по 6-ма дипломанти и 1 първо място. Именно едно от първите места в конкуренцията на хиляди от цял свят спечели 10-годишната ученичка от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Катрин Младенова.

Тя получи таблет и чанта с подаръци от инж. Чимев. Дарове получиха и другите 3 момичета, които бяха финалистки и попаднаха сред 6-те в своите категории отново в конкуренция на хиляди творби.

"Конкурсът е от 2000 година. Досега е имало български участия и единични успехи, но от едно ателие, от един град, в едно издание с 4-ма призьори не е имала България", обясни Марулевска. Тя подари на кмета снимка от официалното награждаване в ООН и обясни, че очакват наградите си да получат във Външно министерство на церемония.

Общо 20 творби на дупнишки таланти са изпратени, но международното жури е избрало тези на 4-те. Това не е първият успех на ателието. Талантливите деца са печелили различни национални и международни награди от Анбглия, Индия, Испания.

От години част от децата са включвани в инициативата „Успелите деца на България“, на фондация „Димитър Бербатов“. В средата на ноември едно от тези талантливи момичета, Йоанна Бицова ще подреди първа самостоятелна изложба.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK