Децата на Струмица и Фондация „Българска памет“ предложиха идеи за Коридор №8

Снимки: Фондация "Българска памет"

Над 35 младежи от Струмица, Македония, взеха участие в конкурса за проектна идея на тема „Перспективите на Коридор №8“, който е иницииран и финансиран от Фондация „Българска памет“.

Отличените екипи бяха лично наградени от д-р Милен Врабевски, председател на Фондацията, евродепутата д-р Андрей Ковачев и зам.-минстъра на външните работи, Гeорг Георгиев. Младежите получиха интересни книги, парична награда, както и грамота за участието си в конкурса. 

Награденият на първо място проект носи името „Коридор 8 – път към разбирателство, хармония и почит между съседите“ на учениците от гимназия „Яне Сандански“ в гр. Струмица - Анета Манева, Теодора Дузлевска и Костаки Кьосев.

„Фондация „Българска памет“ е активно ангажирана с ускоряването на трансконтиненталното свързване на Черно и Адриатическо море, защото това е един от най-значимите инфраструктурни и геополитически проекти за Европа, а всички знаем, че където има развитие на инфраструктурата, там има просперитет и възможности за развитие на младите и предприемчиви хора. Ето затова желанието ни бе да дадем гласност именно на такива хора и те сами да представят своята визия за перспективите, които им дава Коридор №8 за тяхното бъдеще и за бъдещето на Европа“, коментира д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

На официалната церемония присъстваха още Димитър Савов, директор на дирекция „Национална транспортна политика“ към Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията, Негово Превъзходителство Кирияку Курета, посланик на Албания в България, както и представители на посолствата на Грузия, Азербайджан, Румъния и Косово.

След тържественото събитие гостите дискутираха различни възможности и действия, които трябва да се предприемат в посока финализирането на транспортния проект, който е от изключителна важност за икономическото развитие на региона и по-добрата свързаност между европейските държави.

За последните 9-10 месеца д-р Милен Врабевски осъществи няколко инициативи с децата от Струмица. Преди това те са писаха върху светите братя Кирил и Методий, 11-а Македонска пехотна дивизия и Никола Вапцаров. След раздаването на наградите в настоящия конкурс д-р Врабевски обяви и темата за следващия: „Моят герой от 11-а Македонска дивизия“. Учениците изразиха готовност да се включат и в новия конкурс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK