Децата и образованието - приоритет в бюджета на община Кюстендил за 2013 г.

снимка: infomreja.bg, архив

Децата, образованието и социалната сфера са приоритет в бюджета на община Кюстендил за 2013 г., обяви по време на общественото обсъждане кметът на областния град Петър Паунов. Той представи рамката на средствата за тази година заедно с тримата си заместници - Надя Каратова, Росица Плачкова и Виктор Янев.

По думите на кметът на Кюстендил изминалата 2012 г. не е била лека във финансов и икономически план.” Това, което предстои през тази година са много сериозни задачи. Приоритетите- с  децата. Това значи образование, ОДЗ, социална сфера. Следваща категория ангажименти- хора в неравностойно положение и изключително тежко финансово състояние. Продължаваме с инфраструктура, инвестиции в туризъм, балнеология и никога не забравяме културата, и историята”, обобщи Паунов.

През 2012 сравнена с предходната година е имало ръст на собствените приходи с 12 % и намаление на субсидиите и трансферите от републиканския бюджет с 2 %. Данъчните приходи пък са били повече със 175 000 лева като обяснението е с повишената събираемост, обяви заместник-кметът Надя Каратова.

„От тази година са увеличени единните рзходни стандарти в сферата на образованието и културата. При читалищата например от 5 776 лева завишението е на 6 271 лева.Това е добре за културните институции, тъй като те са уникални. България например е единствената страна в Европа, където има действащ закон за Народните читалища”, каза и другия заместник- кмет Виктор Янев.

Освен това през тази година ще продължи доизграждането на Медико-балнеоложкия център “Свети Иван Рилски”, за който през тази година ще бъдат усвоени над 3 млн. лева, поясни заместник-кметът по строителство и инфраструктура Росица Плачкова. Над 100 000 лева са предвидени за създаване на общ устройствен план за общината.

38 000 лева ще бъдат разходвани  за асансьор в кметството, който да е помощ на  хората с увреждания и така да се осигури достъпна среда.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK