Майката от Сандански била системно насилвана от свекър си и мъжа си, заяви адвокатът ѝ

Снимка: Infomreja.bg

Не е установено и психично заболяване, от което да страда Кристина

Най-тежката мярка „задържане под стража“ бе наложена на майката Кристина Дунчева от Сандански, която е обвинена в убийството на децата си.

Три дни след тежкото престъпление днес за първи път в съдебна зала влезе Кристина, чийто защитник обясни, че тя е крайно физически, сексуално и психически изтормозен човек, който не е признал обаче за извършването на подобно престъпление въпреки уликите.

Не е установено и психично заболяване, от което да страда Кристина.

Според Прокуратурата: Иззети са били веществени доказателства, в това число два ножа и сатър.

Адвокат Миньо Алексиев (САК) заяви, че мярката ще бъде обжалвана категорично и е определена дата – на 26.11. пред Софийския апелативен съд.

Вижте целия разказ за Кристина и нейният живот от десетилетие:

Адвокат Алексиев е познат с Кристина и семейство Дунчеви от години, преди тя да заживее с Георги Трайков.

Аз познавам обвиняемата Кристина повече от 10 г. Видях я преди седмица след 7-8 години за първи път в кантората си в София. За мен това беше друг човек – неузнаваема, смачкана психически. През цялото време плачеше, че иска да ѝ се помогне, да се отърве от това бреме и да спаси децата си, т.е. да ѝ бъдат предоставени. Преди това ми се обажда колега от Сандански, който заявява, че е неин адвокат по делото за домашно насилие (адвокат Цветков). И ме пита дали ще продължа да я представлявам и не ли удачно в момента да подпише споразумение по делото за родителските права. Казах му „Колега, това е нелогично, не е нормално такова искане, при положение, че делото не е с такъв предмет“. След това той се е развикал по коридора на бащата – Георги Трайков, че има друг адвокат, тоест, че нещата не се случват.

Кристина и семейството ѝ били в Пловдив на гости

Обадиха ми се, че са в Пловдив на гости и че бащата непрекъснато звъни и пита къде са и иска контакт с нея и децата. Обясних, че е редно, той е техен баща, нека да им дадат възможност да се срещнат. Когато се върнаха в Сандански, аз на следващия ден разговарях със социален работник – г-жа Николова, която е водила разговор с Кристина и родителите ѝ в смисъл, че са длъжни да му осигурят достъп от децата. Обясних на Николова, че ситуацията между родителите не е добра, което и  тя е установила, но въпреки всичко ме съветваше да направим всичко възможно той да има контакт с децата. Оказа се, че той не е търсил толкова контакт с тях, колкото с майката.

Кристина била „отвлечена“ от мъжа си и адвоката му. Три часа обикаляли с джип околностите на Сандански

Два дена преди събитието отива пред дома, взема само нея от вкъщи. Тя ми разказа, че няколко часа я водил на различни места с джипа, с адвокат Белички и са я заставили да се откаже от пълномощията си с мен и да подпише споразумение, че ще вземе децата, но ще остане да живее при бащата, където е живяла преди месец и нещо. Обясних ѝ, че такава правна фигура няма.

Децата имали страх от баща си

Когато идва при мен, каза, че децата изпитват ужас от него, страх. Едното дете получавало тикове винаги, когато се говори на висок тон, защото се е случвало преди време едно от децата да бръкне в шадравана и да си намокри ръката, а той го е заставил „Легни, стани, легни, стани“. Пистолети до нейната глава, не знам до чия друга глава.

Зълвата на Кристина имала връзка с високопоставен служител на МВР, оказван е натиск от полицията

С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но вчера докато бях поканен в полицията в Сандански, и няколко случайни граждани ме питаха, явно разпознавайки родителите ѝ, „Вие ли сте адвоката на Кристина? Обяснете на тия хора и тая полиция, че тук делото повече не може да остава. Направете всичко възможно делото да се гледа на друго място. Неговата сестра е любовница на високопоставен в полицията, всеки ден е в компанията на този човек и в автомобила му. Нейният съпруг я бие през ден, тя постоянно ходи по улиците посинена. Спасете я от този ужас“, казали санданчани пред адвоката.

Разследването е „тласкано“ в негативна за Кристина посока, твърди адвокатът

Действително сестра му е била и онзи ден там в коридора със съответния началник. Те скандирали, когато майка ѝ и баща ѝ влизали за даване на показания. После специално тя: „Ето ги какво искат да доказва за лудата…“.

Едностранчиво се води до момента разследването. Събират се само и единствено доказателства в неин уклон.

В нощта на убийството и предполагаемият убиец

Установено е как е разбита вратата на жилището, ключът се е намирал от вътрешната страна, майката е била вътре с мъртвите деца, че е с … по ръцете и дрехите – това е така. Но не може и не следва да се направи категоричния извод, че тя е действителният извършител. Човек може да заключи вратата отвътре и пак да свърши каквото има и да излезе по различни начини. Буди недоумение един факт, който явно полицията не иска да разследва, в деня, когато не знам кой точно се е обадил на 112 със сигнал за нелепата случка, целият този следобед, когато майката е в жилището на Георги Трайков, той целият следобед е на двора на къщата под предлог, че оправя дърва. В 17.30 „любящият“ баща установява, че не светят прозорците на къщата, не знам как е установил, че е заключено и решава да се обърне към нейните родители, с които той категорично не желае да говори. Има записи, в които тя казва „Моля, мамо, елате, вземете ме“. И той се обръща за пръв път към тях – „Елате да видите, че пак ми се правят някакви постановки“, стои 2 часа пред къщата на тротоара, за да дойдат полицията, тогава се качват и разбиват вратата, майката е седнала на пода до вратата. Те са изстинали с … ръце. Таткото само е погледнал, изблъскал е хората и моментално е изчезнал. Не знам нормално ли е да види деца в такова състояние и моментално да се изнесе оттам.

Категорично имам съмнения за авторството.

Състоянието на Кристина преди и след убийството

Моята защитничка вчера, когато се срещнах с нея, тя беше коренно различна от миналата седмица. Не знам дали под въздействието на лекарства, дали са ѝ били успокоителни, тя само ми отговаряше с „да“ и „не“. И в момента заявява, че не го е извършила, а и в разпита казва „Съжалявам за всичко това, което се е случило“. Тя не казва „Аз съм го извършила“.

Предисторията – проблемно семейство от самото начало

Откакто се събрали – от 6 години, имат проблеми. Като нейни близки са бити и не си признават, казват, че тя е била насилвана сексуално и от бащата на Георги. И е бита постоянно и е заставяна да си стои вкъщи. През два часа е била проверявана къде са намира. Бита е от Георги. Тя вчера го потвърди много уклончиво.

Психичното състояние на Кристина

Не признава за психични проблеми. Прокуратурата спомена за преглед от психиатър. Майка ѝ каза, че от известно време е депресирана, неадекватни прояви, моли се да се откъсне, да си спаси децата, в следващия момент, в който той има влияние над нея, тя само отговаря с „да“ или „не“. Вечерта преди събитието той ѝ казва „Слез тук, прибираш се вкъщи“, тя казва „да“, взели са си децата в 23.30 от креватчетата със съдействие на полицията.

Психиатърът казва, че не вижда проблем, но вижда един крайно депресиран и изтормозен психически човек. В исковата молба на Георги дебело се правят внушения, че тя има някакви психични отклонения, че не е майка, няма родителски капацитет, поради която причина „любящия“ баща има такива качества и иска категорично да ѝ са отнета. В същото време не ѝ дава възможност да води дела тя, а да приема и подписва споразумения.

Вярва ли адвокатът в невинността на Кристина

Вярвам ѝ, длъжен съм. Опитът и практиката ми показват, че мога да ѝ вярвам, познавам семейството ѝ. Брат ѝ пристигна от Австрия, където работи, с куп документация за разговорите им, която никой не желае да ги види. Родителите им ги питах какви показания дадоха, те обяснили, че са разпитани дали партньорите се карат, какво е станало. А всичко, за което ви е молила, казахте ли?, попитал адвокатът родителите, а те казали, че никой не ги питал за което.

Ролята на свекъра „насилник“

Преди събитието тя е била коренно различна – усмихнат, лъчезарен човек, с желание за живот и всичко най-хубаво, но във времето, когато е заживяла с този човек на семейни начала и от месец неузнаваема. Тя казала, че и свекър ѝ „е такъв“.

„Аз никога не съм намирала общ език с него, но не смея да си отворя устата. Той пребива пред очите ми жена си. Обръщението на Георги и баща му към мене е „гюбре“. Те не са се обърнали към мен с името ми.

Децата са бити и малтретирани от него и възпитавани по начин, по който той смята, че трябва да бъде възпитавано едно дете.

Вярва ли адвокатът в правосъднието

Ако някой отгоре повелител с дългата си ръка… едно събрал, друго не видял, ще е много…

На всичко, на което станах свидетел през последните дни, ме кара обосновано да си мисля, че в момента някой се опитва в полицията да дирижира нещата и да ги тласка в определена посока.

Търсенето на помощ от МВР

Няма резултат от жалбите, които е подавала. Последно е разпитвана на 5.10. Близък полицай криминалист ѝ е казал „Мило момиче, това каквото виждаме ние и знаем, не значи, че ще ти помогнем.“

Тя звъни няколко пъти през годините и го моли за помощ.

Той е казал: „Ти не разбираш ли, че в тази държава няма кой да ти помогне, както на теб ѝ се иска. Нещата не стават така“.

Адвокатът казал на Кристина:

Тя вярваше, когато бе при мен, не нито аз, нито близките ѝ, нито системата е в състояние да я защити. „Не вие се заблуждаваше, той ще ме съсипе, той ще ми вземе децата“, отговорила тя.

Адвокатът я посъветвал да се консултира с психолог, но и е нужен и защитник.

Няма данни да е правила опити за самоубийство.

Съдя Аршинков зави:

Не са често такива производства. С оглед изключителната тежест на извършеното от обвиняемата Дунчева и с оглед на предвидената опасност от извършването на престъпление, ако бъде третирана най-леко, ѝ беше взета най-тежката мярка за неотклонение. Предстоят да бъде извършени множество експертизи. Обвиняемата не каза нищо освен, че моли съда да бъде третирана по-снизходително и да ѝ бъде наложена по-лека мярка без да се обосновава защо, солидаризирайки се с казаното от нейния защитник. Наказанието придвижва от 15-20 години лишаване от свобода. Докато траеше съдебното заседание тя с нищо не показа, че е неразположена или че трябва да има помощ.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Mariya11:24 - 22.11.2020
Изобщо намам коментар на случилото се, но може ли дадена информационна медия да пише статиите си като пълен циганин. Чак се напрегнах от толко грешки в словореда. Некъдърници!
Непознат22:13 - 21.11.2020
Как като на Георги приятел му е разследваш полицай, можете да видите в фейсбука му.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK