Деца, учители и свещеници отпразнуваха заедно 25 г. Православно училище "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ - Гоце Делчев

Снимки: Неврокопска света митрополия

В първия ден след Коледа в сградата на Неврокопската света митрополия в Гоце Делчев се състоя юбилейно тържество по случай 25-годишнината от създаването на Православно училище „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

За духовното израстване на възпитаниците на училището заедно с учителите по вероучение се грижат и свещеници от Гоцеделчевска духовна околия, като от 2014 г. това дело продължава и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Според историята на неделното училище в Гоце Делчев, което преди броени дни отпразнува 25-ия си рожден ден, то е основано през 1991 г. с благословението на Неврокопския митрополит Пимен. Първите преподаватели тогава са Иван Сингартийски и Кирил Катинин, а на по-късен етап към тях се присъединява и Елена Пиронева.

За покровител на училището е избран свети Николай заради неговите добродетели, достойнства и трудовете му за разпространяване и опазване чистотата на вярата.

От 1995 г. до 1996 г. за децата в Православното училище се грижат богословът Росен Дончев (сега Константийски епископ Яков) и монахиня Евпраксия. През 1996 г. се включват нови преподаватели - презвитера Светослава Йорданова, а по-късно и монахиня София.

От 2001 г. в дейността на училището взема участие и Валентин Атанасов, а от 2011 г. всички възрастови групи в неделното училище се поемат от презвитера Вера Еринина. През 2003 г. към Неделното училище се сформира вокална група, която просъществува до 2010 г. 

В периода от 1994 г. до 2013 г. дейността на Православното училище е под ръководството на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, който с отеческа любов откликва на духовните потребности на децата, а от 2014 г. това дело продължава Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. 

През годините неделното училище провежда своите занимания на различни места: в Неврокопска св. митрополия, в Народно читалище "Просвета-1865", в храмовете „Св. св. Кирил и Методий“ и „Успение Богородично“. От 2014 г. неделното училище се помещава в зала на хотел „Неврокоп“.

В часовете по вероучение учениците, разпределени в групи по възраст, се запознават с истините на светата православна вяра, с житията на светиите, изучават молитви, кратки църковни песнопения и тропари, детски православни песни, изработват иконки, кръстчета и др.

Усвояването на евангелските добродетели чрез примери от живота на светиите допринасят децата да се учат да живеят на дело Божиите заповеди. За големите християнски празници се организират тържества, които изпълват с умиление и радост сърцата на присъстващите духовници, родители и гости.

Възпитаниците на Православно училище „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ - Гоце Делчев вече четвърт век се запознават с истините на вярата, изучават живота на светиите и вземат пример от тях, научават се на отговорност, добросъвестност, жертвоготовност и любов и така заемат своето място в живота като достойни граждани на своята родина. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK