Журналистка със сигнал до Община Кюстендил! Надупчиха емблематична върба, наливат в нея нафта

Снимки: Личен архив

Председателят на Дружеството на журналистите в Кюстендил – Виолета Атанасова, ще депозира днес сигнал до кмета на община Кюстендил Петър Паунов за пореден акт на вандалска проява.

Този път обект на посегателство стана емблематичната върба, която се намира в непосредствена близост до Римските терми.

„Поредният и особено драстичен е случаят с варварски пробитите дупки в короната на прекрасната върба край римските терми. Подобни действия се видяха и на други места в страната – през дупките се налива нафта, за да се убие дървото и да се наложи неговото отсичане.

Но когато ни се случиш и на нас, в Кюстендил, в центъра на града, край един от най-ценните и емблематични археологически обекти, това наистина предизвика тревога и стрес.

Ако там е могло да се пробият десетки дупки в тялото на едно дърво - което не става за пет минути, и никой нищо да не е видял, кой ще види, ако някой някого убие там за пет секунди?!

Сигурно има начини този драстичен случай да бъде разследван, да има някаква реакция от Общината. Иначе излиза, че ни е безразлично . Или че сме безпомощни. А и двете неща са страшни!“, се посочва още в писмото на Виолета Атанасова до кметската управа.

Тя се надява от Общината да бъде направено изявление по случая с убитата върба край римските терми, както и какви стъпки са предприети за изясняване на престъплението и какви са резултатите да момента.

„Оценявам усилията на Общината да подкрепя различни граждански еко инициативи. В случая вярвам в компетентността на общинската администрация и особено на общинските еколози, на общинската охрана, както и на и доброто партньорство на Общината с държавните структури на реда. Надявам се кюстендилското гражданство да бъде уведомено за предприетите стъпки по изясняване на това престъпление“, обяви още Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK