Деца се забавляваха с глина в двора на Историческия музей в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Деца на различна възраст се забавляваха, участвайки в така наречената „Игра с глина“ в двора на Регионален исторически музей – Кюстендил.

Проявата е част от Европейската нощ на музеите, в която музеят се включва за поредна година. Играта с глина се осъществи с помощта на електрическо грънчарско колело и крачно такова.

„Електрическото грънчарско колело бе закупено по проект, финансиран от Министерство на културата за образователната програма на нашия музей, а крачното бе направено собственоръчно от наш съгражданин, родител на дете, което посещава редовно образователната ни програма - Антон Стоянов. Работата с глина  винаги привлича, което е видимо и от интереса, който предизвиква“, каза за ИНФОМРЕЖА Мирослава Таскова – уредник „Връзки с обществеността“ при РИМ – Кюстендил.

Другото занимание в музея за деца бе „Игра за търсачи на съкровища“. С помощта на карта, съдържаща 20 на брой снимки на експонати от археологическата експозиция, децата имаха за задача да намерят въпросните експонати и да напишат какво представляват и от коя епоха са с помощта на линия на времето, обозначена на самата карта.

„Всяко дете участник в играта получи символична награда по повод 120 години от създаването на Историческия музей в Кюстендил. В проявите се включиха  от 5-6-годишни до 15-годишни деца, някои бяха придружени от родителите си“, обясни още Мирослава Таскова.

По повод Европейската нощ на музеите Регионален исторически музей – Кюстендил е домакин на интересна изложба, правена от деца за деца. Изложбата, озаглавена „Деца правят музей“, е разположена в къщата-музей на Димитър Пешев и показва образователната програма „Музейна работилница за деца“, представяйки предмети, изработени в тази работилница.

Програмата продължава за 28-и пореден месец, като всяко занимание от месеца е посветено на събитие, което популяризира българската история, култура и традиция.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Мирослава Таскова, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK