Деца изработват книги на музейна работилница в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Музейната работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил, през месец май е посветена на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден честваме създаването на глаголицата от братята св. св. Кирил и Методий и спасяването на тяхното дело следствие на прозорливите действия на българския княз Борис I и неговите наследници царете Симеон и Петър.

В детските ателиета се пресъздава работилница за производство на книги, т.нар. скрипторий. Върху специално подготвени материали с копия на оригинални ръкописни текстове децата упражняват калиграфия и рисуване на цветни заглавни букви (заглавки).

В ателиетата се изработват и букви от бяла глина моделин с помощта на специални резци шаблони с цел запознаване с принципите на работа при отпечатването на първите книги в света – с подвижни печатарски букви, изработени от втвърдена глина.

За да разберат технологията на печатане, сами редят букви в думи и изречения върху матрица като използват съвременни самонареждащи се печати.

Чрез книжното учебно помагало „Букви и писменост“ участниците научават за различни знаци, присъстващи върху находки от региона на Кюстендил отпреди седем хиляди години, вероятно използвани като символи за комуникация, учат се да разпознават буквите от глаголица, запознават се с една от старите ръкописни книги от пергамент, която е част от експонатите в археологическата зала на музея.

Заниманията ще се проведат в Музейния детски кът (бул. „България” 55) на 16 и 17 май 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK