Деца от Дупница участваха в ученическа научна сесия към БАН

Гимназия "Христо Ботев" - Дупница, снимка: infomreja.bg, архив

Велиана Десподова, Йоанна Евгениева, Христина Димитрова, Емилио Метушев и Матей Попниколов от 10 „а“ клас, с научен ръководител госпожа Елка Кирилова от Гимназия „Христо Ботев" - Дупница, взеха участие в Ученическа научна сесия по математика на Ученическия институт към БАН по случай 145 години от създаването на Българската академия на науките.

Учениците бяха поканени да представят чрез постер своята разработка „Забележителни точки в триъгълник и разстояния между тях".

Общата оценка на журито на БАН е 38 точки от 50 възможни, което е един отличен резултат на възпитаниците на дупнишката гимназия, които за първи път работят в екип по поставен математически проблем.

Учениците работиха върху проекта през изминалата лятна ваканция и се оказа, че изследванията и анализите на поставения проблем са на ниво, което надгражда знанията им от училище.

Разработката е в обем от 27 страници, като задължително условие при участието в Научната сесия бе да бъде изготвено резюме върху темата на английски език.

За отличното си представяне учениците получиха сертификати.

Първата Ученическа научна сесия бе открита от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Акад. Петър Кендеров, който е един от инициаторите на създаването на Ученическия институт към БАН, и доц. д-р Евгения Сендова пожелаха на учениците това да не е първата и последната научна разработка за тях, защото това е много добро начало за по-нататъшна научна и изследователска дейност в областта на математиката.

Своята разработка учениците ще представят и пред учителите по математика на организиран открит урок през месец ноември 2014 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK