Голям сюнет в Рибново спонсорира централната община в Бурса

Снимки: Личен архив

Кметът на община Гърмен, Минка Капитанова, днес прие в кабинета си двамата заместник-кметове на централната община в Бурса – Турция, и бившия депутат в турския парламент Фаик Гюлер.

Делегацията бе придружавана и от духовни лица, а в срещата при кмета участва и районният мюфтия Айдън Мохамед.

По време на официалната среща гостите представиха общините си,   говориха за забележителностите им като място в разговорите намери и  социалната политика, която се провежда в двете общини и държави.

По време на разговорите възникна и идея за побратимяване на община Гърмен с турската Осман Гази, за сътрудничество и взаимна помощ и последва официална покана за гостуване на Капитанова, представители на администрацията, културни дейци и др.

Турските гости останаха силно впечатлени от многото общи неща между двете общини.  

Те споделиха, че в тяхната община също има вековен чинар на повече от 800 години след като видяха красивите вековни чинари в гърменския квартал „Заграде“.  

Участниците в срещата от община Гърмен пък се впечатлиха от социалната политика, която се провежда в община Осман Гази.

Според думите на Гюлер социалната политика не само в община Осман Гази, а и в цялата Турция е много добра тъй като държавата полага грижи за хората от раждането до смъртта.  

На децата до 2-годишна възраст се осигуряват безплатно освен различните видове храни и памперси.

Осман Гази е голяма община с население от около 1 милион души.

По-голямата част от населението е помашко от Комутини, което активно участва в управлението.  

В общината има много кметове изселници, включително и главният кмет на Осман Гази, общински съветници и общественици.

Всъщност турската делегация, която днес пристигна в община Гърмен, е по повод спонсорирания от турска страна голям сюнет, който ще се проведе утре в Рибново. 

Спонсорите на събитието пристигнаха със свои духовни лица и най- добрите си сюнетчии.

От днес в Рибново с дарените средства за утрешния сюнет тече трескава подготовка.  

Почти всички млади мъже бяха ангажирани с бъркането на халвата, която бе сготвена в десетки казани, така също и в приготвянето на курбана.  

За безпроблемното протичане на празника утре в Рибново бе направена и тренировка на украсените коне и техните собственици, с които утре ще закарат до джамията момченцата, които ще бъдат обрязани.  

За сега не е известен броят на желаещите родители да обрежат мъжките си рожби за да ги направят истински мюсюлмани тъй като поканата за сюнета се отнася до всички мюсюлмани, както от Рибново и общината, така и от целия регион. 

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK