Деца от цялата страна станаха „Лесовъди за един ден“

Снимки: ИАГ

Деца от цялата страна взеха участие в националната инициатива  „Лесовъд за един ден“. Събитието предшества поредицата инициативи, организирани в рамките на Седмица на гората 2017 г.

Стартът на игрите беше даден от проф. д-р Иван  Палигоров, зам.-министър на земеделието и храните, в Борисовата градина в София.

„За мен е голяма радост и чест да съм тук пред толкова приятели на българската гора. Знам, че всеки българин я носи в сърцето си и искам да ви уверя, че България разполага с едни от най-добре съхранените и стопанисвани гори в Европа”, каза проф. Иван Палигоров в приветствието си към присъстващите.

След това той се обърна към подрастващото поколение като им обясни, че за да имаме това горско богатство днес принос имат и техните предци, които с техния доброволен труд са извършвали мащабни залесявания в различните кътчета на България.

„Бъдете горди с тяхното дело и бъдете техни последователи!“, допълни той.

В продължение на няколко часа деца от цялата страна се почувстваха истински лесовъди като измерваха  диаметърът на дървото, определяха височината му като използваха специални горски инструменти.

За това им помагаха експерти от Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия, горските и ловни стопанства, дирекциите на природните паркове.

Горските служители обясняваха какви са функциите на гората и защо е ценно всяко дърво. Малките природолюбители научиха повече за горските обитатели, техните домове, дървесните видове и грижите, които полагат лесовъдите за тяхното опазване и съхраняване.

Националната инициативата се провежда за втори път и се превръща в традиция, в която децата чрез своите учители имат възможност се включват в подобни занимания през различните сезони на годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK