Деца изработват римски колесници от глина на музейна работилница в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Деца се заемат с не леката задача да изработят трако-римски колесници и конска сбруя от глина по оригинални находки, ескпонирани в археологическата зала на музея в Кюстендил.

Темата за представяне на античното изкуство чрез коли и декорации е вдъхновена от изложената в музейното пространство трако-римска колесница от II-III в., която е почти напълно реставрирана като конструкция, благодарение на откритите в по-голяма степен метални части.

Тя е от вида четириколка, използвана за пренос на товари. Досега на територията на античния град Пауталия и неговия регион са открити повече от 40 на брой коли.

Наред с тях са открити и множество декорации към тях, както и апликации към конската сбруя. Те са част от тракийското изкуство и култура.

Музейната работилница „Антично изкуство: коли и декорации“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“, обявиха от културното звено в Кюстендил.

Очакванията са и този път да се включат десетки малки и пораснали деца, като заниманията ще се проведат на 19, 20 и 21 юни 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч., в двора на музея в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK