Министър Ангелкова говори за туризма в Разлог

Снимка: МТ

Пред представители на туристическия бизнес в общината министърът представи част от приоритетите в сектора за 2020 г.

Първите резултати от внедряването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) са насърчаващи и сочат устойчивост в туризма, показват анализите ни за последните три месеца на миналата година. По неокончателни данни от системата най-много са туристическите посещения през декември 2019 г. от съседните държави, както и от Великобритания, Израел, Германия, Италия и др. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с местната власт и бизнеса в Разлог. В нея участва и кметът на общината инж. Красимир Герчев. Откакто ЕСТИ действа, нощувките в общината също бележат ръст. За миналата година тук те са били над 376 хил. в хотели и места за настаняване и се отбелязват значителни увеличения спрямо предходните две години.

Министърът посочи, че около 14 900 места за настаняване вече функционират в Eдинната система за туристическа информация. 4500 са сезонни, а около 400-500 не са все още в нея, но ведомството е започнало административнонаказателно производство срещу нарушителите на закона. Тя акцентира също върху значението на инициираните законодателните промени, които да насърчат работата на бизнеса. Промените в Закона за туризма в момента се гледат в Народното събрание и са свързани предимно с регламентиране статута на националните курорти с цел по-високо качество на туристическия продукт. Искаме адекватна нормативна уредба, която да намали административната тежест за гражданите. За региона на Разлог е важно да се регламентира например професията ски учител, върху което също работим последователно, подчерта министър Ангелкова.

Предстои да се финализира Националният регистър на туристическите забележителности и фестивали, който ще помогне за популяризиране на регионите и за привличане на инвестиции в тях. Предстои да бъде променена и наредбата за категоризация и прекатегоризация  за местата за настаняване и хранене с нови облекчения за бизнеса. Общините имат и допълнителни възможности за кандидатстване по различни европейски проекти, чрез които да представят туристическия си потенциал, стана ясно от думите й.

Министър Ангелкова благодари за подкрепата към сектора на правителството и местната власт и за добрите резултати през изтеклата 2019-а. Независимо  от спекулациите  за тежка година, през първите 11 месеца са отчетени над 8,8 млн. чужди туристически посещения, а приходите от международен туризъм до октомври надхвърлят 3,4 млрд. евро. Чувствителни са ръстовете на посещенията от редица пазари: Гърция, Украйна, Великобритания, Унгария, Китай, САЩ и др. Очакваме и тази година зимният сезон да е с добри показатели, прогнозира още министърът.

Тя очерта добри перспективи и за развитието на специализираните видове услуги, визирайки балнео- и СПА, които са от голямо значение за тази част на България. В това отношение Разложкият край и особено обектите в с. Баня имат своя чувствителен принос като целогодишни центрове за здравен туризъм. Министър Ангелкова припомни и големия пробив на институцията в партньорството й с Асоциацията на германските здравни каси. Съвместно с БУБСПА и Германо-българската индустриално-търговска камара бе постигната договореност здравноосигурени граждани на Федералната република да могат да ползват услугите на нашия здравен туризъм в болници и частни хотели, които отговарят на изискванията в двете държави.

Освен това България ще бъде страна партньор в Дунавския салон в германската провинция Баден-Вюртемберг в началото на март и ще представи профила си като дестинация, което е също несъмнен успех. Друг фокус в работата ни е привличането на повече инвестиции в туризма, за което ще допринесе и подготвяното второ издание на специализираната инвестиционна карта, която създадохме преди три години, заключи министър Ангелкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK