БГНЕС: Зоната за къмпингуване "Бъндерица" заета от коли

Снимка: БГНЕС

В последните летни дни много хора се възползват от хубавото време, за да си починат в планината, да направят някой красив планински преход, изкачват връх или просто да се разходят в природата. Много са и любителите на къмпингуването, които предпочитат да нощуват в палатки и каравани, защото това увеличава удоволствието им досега с природата. Едно от най-красивите и предпочитани места за нощуване на палатки е къмпинг зоната в района на хижа „Бъндерица“ в Пирин планина. Напоследък това обаче става все по-трудно.

Репортерска проверка на БГНЕС установи, че обособената специално за къмпингуване зона се превръща в паркинг. Тя се намира на трискатна поляна на разстояние около стотина метра от едноименната хижа, до която стига асфалтов път от град Банско. Разположена е на около 1800 метра надморска височина и има капацитет за около 60 палатки и кемпери. Поляната се поддържа чиста и окосена от местното туристическо дружество, но многото паркиращи там автомобили съсипват тревата, пречат на туристите и дори създават предпоставка за инциденти. Броят на превозните средства е особено голям през уикендите, като понякога те заемат целия първи скат от специално обособената територия. Мястото е предпочитано от туристите, защото в района се намират едни от най-популярните дестинации в Пирин, сред които първенецът на планината връх Вихрен, връх Кутело, карстовият ръб Кончето, местността Казаните, пещерата Хана, 1300-годишната Байкушева мура и много други.

Проблемът се задълбочава от факта, че освен разрешението за разпъване на до 10 палатки в района на хижите, къмпинг зона „Бъндерица“ е единствената специално предназначена за тази цел на територията на „Национален парк Пирин“. БГНЕС се обърна към управата на парка с искане за разяснение дали тази практика ще бъде прекратена, както и дали е необходимо поставянето на информационна табела или бариера. Очакваме техния отговор. Истина е, че планината е на всички, но обособените територии трябва да се използват по предназначение, а правилата – да се спазват. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK