Общински съветник от Банско в помощ на гражданите да паркират колите пред домовете си

Снимка: Infomreja.bg

Ситуация доведе до поставянето на една голяма въпросителна какво се случва в Банско. Отговорът е: "Нищо лошо!".

Курортният град е средище на културни фестивали и много събития, които по никакъв начин не показват, че зимният сезон е минал. Градът кипи от туристи! 

Междувременно обаче се създава изкуствено напрежение между жителите на града, които са познати със своята гостоприемност и добронамереност.

От три дни в стария квартал на Банско полицията глобява хората, които паркират колите пред домовете си. Хората реално нямат достъп до къщите си.

Действията на полицията са свързани със съставянето на наказателни фишове.

По принцип самото паркиране в квартала е неправилно, затова Димитър Юлев организира подписка – като общински съветник и жител на така наречения старинен квартал.

„Тази подписка е в полза на гражданите! Оттук идва и проблемът – аз заставам на страната на хората, а в определени медии съм представян като обществен враг. Искам да подчертая, че клетвата, която съм положил като общински съветник, е да бъда в полза на обществото, а не обратното.“

Подписката, която вече наброява 70 човека, изисква всички живеещи да имат достъп до домовете си с леките автомобили. Това определено не е искане, което се противопоставя на община Банско и наредбите, които тя издава.

Ние сме съгласни, че старият квартал на Банско е автентичен със своята инфраструктура, която определено не бива да се разрушава от ежедневно преминаване на автомобили сякаш е главен път. Ние искаме просто, когато човекът, живеещ в квартала, се прибере от работа, от пазар, откъдето и да е, да остави автомобила пред дома си. Всеки разбира, надявам се, че това е най-нормално!“

Тази подписка е входирана в деловодството на общината още в петък.

„Законна е, хората имат право на мнение, което е демократично и цивилизовано изразено. Прочетох, че аз всъщност не съм помагал да се стигне до тази подписка, а самият аз съм подавал сигнали в полицията, с които карам служителите на реда да глобяват съседите ми. Всъщност се оказа, че хората са възмутени не от мен, а от полицията. Аз нямам нито едно обаждане към дежурен патрул на отдел „Синя зона“ в Банско.

Оказва се, че местните, както и самият общински съветник, са изключително учудени от поведението на полицията.

Има и друга позиция от страна на гражданите. Майки и възрастни хора не могат да ходят свободно по пешеходците тротоари заради това, че на тях са паркирани коли. Оказва се, че това е много голям проблем в Банско. Някои от местните предпочитат да държат колите си на улицата, но не и в гаражите. Други пък изобщо нямат гаражи, защото помещенията са обособени в търговски обекти. Наредбата за парирането и репатрирането на автомобили е в сила още от 2016 г., но въпреки това пешеходците се движат на пътното платно. Двете пешеходни улици "Пирин" и красивата "Гоце Делчев" са наситени с паркирани коли - отново проблем и за туристи, и за местни. Автомобили, паркирали на "Гоце Делчев", изпочупили напоителната система по тревните площи.

В момента текат и ремонтни дейности по главни улици в Банско. Общината определено работи за красивия имидж на града и, разбира се, осигурява всичко най-добро за жителите си.

 

Снимки: Димитър Юлев
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg, кола в поставен фиш върху стъклото

КОМЕНТАРИ

Райна23:45 - 30.06.2018
Да се маане и на принцо Волгата той има три гаража а заема постоянно три паркоместа на паркинго пред Пулчето Голема наглост.Общината да вземе мерки
Глупчо19:51 - 30.06.2018
Ей, шматко? Тази наредба не си ли я гласувал ти?
Petko19:44 - 30.06.2018
Браво Митко това е оная гнома кадето живее у кмета тя се обажда и прави интеиги маиката ще и еба някои ден
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK