Дебат за киното с популярни актьори във втория ден на „Неврокопски панаир”

снимки: Община Гоце Делчев

Голям интерес от страна на младите жители на Гоце Делчев предизвика днес дискусията „Гръдът и ние”, организирана в рамките на фестивала „Културна мозайка „Неврокопски панаир 2013”. В Дома на културата специално за днешния форум, посветен на българското кино и публика, дойдоха четирима популярни актьори – Ивайло Захариев и Лилия Маравиля, познати от един от най-успешните сериали „Под прикритие”, и Пламен Добрев и Валентин Владимиров от друга хитова поредица - „Етажна собственост”.

Публиката в Гоце Делчев беше любопитна да научи накъде върви българското кино, какви ленти да очаква, съизмерват ли се нашите актьори с американските си колеги, как приемат популярността си, одобряват ли чалгата.

В продължилата близо два часа дискусия, гостите споделиха още за тръпката, която е за тях киното, за впечатленията си от младата публика и младите таланти, за трудните, но и за комичните моменти по време на снимки.  Дълго след края на разговора и четиримата раздаваха автографи и се снимаха със своите почитатели.

„В това трудно за всички време, когато духовните ценности са поставени пред изпитание, е добре обичани актьори като вас да се снимат във филми с историческа тематика. Историята на България е богата, а киното е една от формите, с които може да събудим патриотизма в младите хора, да събудим духа. Вие правите великолепни филми и съм убеден, че може да направите и прекрасен филм, посветен на миналото на страната ни”, каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов по време на дискусията.

Историята беше акцентът и в снощната петъчна вечер в парка, която събра стотици жители и гости на Гоце Делчев. Те с вълнение изгледаха историческата възстановка на създаването на древния град на победата – Никополис ад Нестум.

Професионални актьори и местни самодейци пресъздадоха събитието. В първата му част прозвуча тържествена хвалебствена реч за император Траян на Плиний Млади при провъзгласяването му за Управител на източноримската провинция.

Малко по-късно гоцеделчевци видяха атрактивна битка при долината на р. Места между Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта. В сцената бяха показани характерни римски тактически строеве за атаки и отбрана. Тракийските воини нападнаха римляните и след няколко атаки към легиона траките отстъпиха победени.

Изключително колоритно шествие предхождаше „битката” в парка. Много бяха желаещите да се снимат с италийския легион и с тракийската кохорта, които минаха през улиците на града преди да се включат във възстановката.

Днешният втори ден от културното събитие започна сутринта в парка, където беше открита Стената на изкуствата. Много детски рисунки, дърворезби и глинени предмети, изработени в ателиетата от жителите на Гоце Делчев, вече са подредени на Стената на изкуствата.

В 16.30 часа до Фонтана в парка отвори и ателието по рисуване в стил „стрийт изкуство”.  Децата отново рисуват своя град с цветни тебешири.

В 18.30 часа в парка започва форумът по класическа китара и рок концерт „Съни и приятели”.

Днешното шествие в рамките на програмата на Културната мозайка „Неврокопски панаир 2013” е посветено на танците и фолклора. То започва в 19.30 часа от площада пред Дома на културата и ще стигне до парка, където в 20.30 часа започва фолклорен концерт.

Шествието се предвожда от мажоретния състав и духовия оркестър от Симитли. В него ще се включат още фолклорен тацов състав „Родолюбие” от Кюстендил, оркестър „Шопи”, женски танцов състав „Рилски ритми” от град Рила, Клуб за народни танци „Мера Денс” от София, танцьори от с. Волуяк. Водеща ще е ролята на домакините от Ансамбъла за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев. Съвременните и модерни танци ще бъдат представени от Клуб по спортни танци „Амаранд – М”-София и балет „Феерия – София. 

Всички жители на Гоце Делчев са поканени да се включат в шествието, концертите и ателиетата по дърворезба, грънчарство и звънчарство.

Проектът „Културна мозайка „Неврокопски панаир” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 430 825 лева, а продължителността му – 24 месеца. Сайтът на проекта е www.nevrokop.eu. Партньор в проекта е „Народно читалище „Просвета – 1865”.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK