Дебат за Илинден в Гоце Делчев

снимки: Община Гоце Делчев

Кръгла маса на тема: „110 години от Илинденско-Преображенското въстание и участието на Неврокопския край в Кръстовденското въстание” се проведе вчера в Гоце Делчев. Събитието се организира от община Гоце Делчев и Националния комитет за честване на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание.

То бе открито от заместник-кмета на община Гоце Делчев Валери Сарандев. В кръглата маса, която премина при много голям интерес от страна на гражданите на Гоце Делчев, участваха: доц. д-р Александър Гребенаров – Институт за исторически изследвания при БАН; д-р Димитър Тюлеков – ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград; ас. д-р Георги Георгиев – Институт за исторически изследвания при БАН; Надя Николаева – Държавна агенция „Архиви”; Воин Божинов; Спаска Паскова – уредник на Общински исторически музей; Красимир Каракачанов - председател на ВМРО; Иван Марков - краевед.

На събитието присъстваха също Иво Антонов – представител на Министерството на отбраната, а така също Владимир Тодоров и Мирослав Ризински – членове на Националния комитет за честване на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Гост на кръглата маса бе и обичаната народна певица Любка Рондова. По време на дискусията присъстващите чуха много интересни факти, свързани с Илинденско – Преображенското въстание, Кръстовденското въстание и участието на хората от Неврокопския край в тях.

Предмет на дискусията, която се създаде между участниците в кръглата маса и гражданите, проявили интерес към събитието бе също и македонският въпрос. По-късно вчера, като част от проявите, посветени на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и участието на Неврокопския край в Кръстовденското въстание, бе открита изложба, посветена на Пейо Яворов. Представена бе и биографията на Гоце Делчев, написана от Пейо Яворов. В представянето, което бе от 17.30 часа в малката зала на Дома на културата, участва със свои изпълнения и певицата Любка Рондова.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Гоце Войводата14:01 - 28.09.2013
Благодаря Ви,че не сте ни забравели! Видях и децата на нашите палачи от Петрич на честването,те сега са червени водачи ама пак ще колеа.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK