ДБГ ще преговаря с Изправи се. БГ

Димитър Делчев, снимка: ДБГ

Според ДБГ европейският главен прокурор трябва да разследва купуването на гласове в България

Националният съвет на "Движение България на гражданите" реши да участва в мрежа за гарантиране на честни избори с партии, граждански организации и други демократични формации.

Форумът излезе с декларация в правомощията на Европейския главен прокурор да се включи и разследването на купуване на гласове - практика, която е особено разпространена в България и други източноевропейски държави.

Десните дадоха мандат на председателя Димитър Делчев и Изпълнителния съвет да влязат в преговори с парньорската мрежа "Изправи се.БГ" и да проведе партньорски диалог с активни граждански организации и демократични партии във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Органът прие политическа декларация за основните икономически и социални реформи, както и други секторни политики, на основата на които да се постигне предизборно споразумение.

Ето и съдържанието на декларацията:

Националният съвет на Движение България на гражданите отчитаме, че 13 години след присъединяването на България към Европейския съюз властта продължава да подкопава основни европейски демократични принципи. В рамките на 44-то Народно събрание управляващото мнозинство категорично отказа всякакви действия по гарантиране на сигурна и конкурентна бизнес среда, деполитизиране на държавната администрация и опазване на българската природа.

Правителството активно саботира утвърждаването на върховенство на правото в България, защитата на свободата на словото и приемането на правила за честен изборен процес, с което поставя под риск евро-атлантическата ориентация на България.

Вече 100 дни продължават протестите на българските граждани от цялата страна срещу пълзящата диктатура на властта. Заради корупция и липса на базова почтеност, автентичното гражданско недоволство поиска: оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, провеждане на честни избори с машинно и дистанционно електронно гласуване и смяна на корупционния модел на управление.

Националният съвет на ДБГ изцяло подкрепя исканията на протеста. Считаме, че той трябва да запази автентичната си гражданска енергия и затова призоваваме да не се допускат опити за партийната му употреба. Вярваме, че единствената алтернатива на феодалния модел на управление е широкото обединение на демократично мислещите граждани, без значение от тяхната възраст, политически възгледи или религия.

За да постигнем качествена промяна в българския политически живот, от ДБГ започваме подготовка за участие в предстоящите парламентарни избори заедно с други демократични формации при спазване на следната „червена линия“: Пътят на България към икономически просперитет и повишаване на доходите преминава единствено през система, базирана на пазарни стопански взаимоотношение, с минимално участие на държавата при реализиране на следните политически задачи:

1.      Провеждане на икономически и социални политики:

•       системата на данъчно облагане не трябва да бъде променяна под каквато и да е форма. Считаме, че плоският данък е най-подходящ за оставане на дохода там, където се създава, което ще доведе до по-висока капитализация на фирмите и ще им позволи ускорен растеж;

•       осигуряване на почтена и конкурентоспособна бизнес среда, която се основава на равнопоставеност при стартиране на бизнес и при която се стимулира предприемачеството. Неувеличаване на осигурителната тежест;

•       по-голяма децентрализация на публичните финанси – хората, които създават дохода по места, знаят най-добре как той да бъде управляван;

•       спиране на непрекъснатото увеличение на минималната работна заплата, когато не е икономически обосновано, тъй като това отнема от гъвкавостта на трудовия пазар. Въвеждане на почасова минимална ставка за заплащане, плаващо работно време и правила за работа в режим „хоум офис“;

•       намаляване на бюрокрацията и прекратяване на кражбите в областта на електронното управление с цел стартиране на пълноценно електронно правителство.

2.      Постигане на честен изборен процес чрез възлагане на борбата с купуването на гласове на Европейския главен прокурор, пълно и безалтернативно въвеждане на машинното гласуване и изчистване на избирателните списъци от мъртвите души;

3.      Гарантиране на върховенството на правото чрез засилване отчетността на главния прокурор, усилване на независимостта на долу стоящите прокурори и унищожаване на партийно-олигархичните зависимости в съда и прокуратурата;

4.      Драстично намаляване на държавната и общинската администрация и въвеждане на швейцарско правило за корекция на заплатите на държавните служители;

5.      Осигуряване на „зелен коридор“ за гражданите за ефективно участие в работата на институциите; Националният съвет на ДБГ дава мандат на Изпълнителния съвет да:

-       проведе разговори за участие в мрежа, която да предотврати манипулациите на следващите избори и да гарантира честно отчитане на волята на българите,

-       започне преговори с партньорската мрежа Изправи се.БГ – ЗНС, Волт, Нова алтернатива, БСД, Движение 21 и да проведе партньорски диалог с активни граждански организации и други демократични формации за общо явяване на предстоящите избори.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK