Поетът Румен Леонидов с предложение да бъде издигнат паметник на Стефан Десподов в родния му Кюстендил

Снимка: Теодора Сърбинска

Изложба с творби на Стефан Десподов – Деспо бе подредена в Национална галерия – София. Събитието откри Бистра Рангелова – зам.-директор на културната институция, и директорът на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Валентин Господинов.

Той подчерта, че творчеството на представителя на Кюстендилската изобразителна школа Стефан Десподов ще бъде обект на по-мащабно изследване оттук нататък.

Словото на съпругата на художника Правда Спасова бе вълнуващо и затрогващо, акцентиращо върху неговата липса. Спасова получи специални благодарности за дарението, направено от нея, съдържащо 112 плаката на Деспо.

Поетът Румен Леонидов говори въздействащо за своя близък приятел Стефан Десподов и прочете свой текст, написан за художника след неговата кончина. Леонидов предложи да бъде направено всичко възможно в Кюстендил да се издигне паметник на Деспо.

Изложбата в Национална галерия – София включва творби основно от колекцията на ХГ „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил, както и от Националната галерия, СГХГ, Галерия „Възраждане” в Пловдив, от приятели на художника.

Стефан Десподов е сред най-талантливите представители на своето поколение художници. Роден е в Кюстендил. През 1974 г. завършва специалност „Приложна графика” в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Изявите му в областта на плаката, сатиричната рисунка и илюстрацията датират още от студентските години.

Започва артистичния си път като художествен редактор в издателство „Техника”, а по-късно и във в. „Народна култура”. От 1989 г. работи за независимото списание за литература и публицистика „Глас”, алманах „Мост”, „Литературен вестник” и др. Художник-постановчик е на три анимационни филма. Участва в над 200 изложби в България и чужбина,получава повече от 80 международни и национални награди, издава пет авторски албума. 

Финото чувство за хумор и неподражаемият усет към абсурда свързват Стефан Десподов за дълги години с Народния театър „Иван Вазов” и Сатиричния театър „Алеко Константинов”.

 

Снимка: Теодора Сърбинска
Снимка: Теодора Сърбинска
Снимка: Теодора Сърбинска

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK