Нинова: Паметникът на Бузлуджа е ценен за България и за БСП. Искаме да го възстановим

„Започнахме преди един месец кампания за възстановяване на войнишките паметници в България. Това е част от родолюбието и от историята и трябва да се запази за младите. Част от това е и желанието ни за запазване на Бузлуджа“, заяви Корнелия Нинова.

Тя коментира че и той, като много други паметници, се руши и редица правителства не взимат мерки, а има огромен интерес - и у нас, и в чужбина за проекта по възстановяването му.

„За експертите това е архитектурен шедьовър, което означава, че това е стойностно - и за България, и за БСП. Въпросът не трябва да се поставя като комунизъм - антикомунизъм, а като важен паметник за страната ни“, категорична бе тя. 

Според нея това е и много стойностно място за БСП. „Когато на БСП е предложено, законът е давал възможност за безвъзмездно получаване. Той е променен и сега може да бъде получен само срещу заплащане. Ние не оспорваме това. Искаме да се направи оценка и да си го платим“, обясни председателят на БСП.

По думите й обаче, ако се обяви на търг, както десетки години никой не се е интересувал, сега изведнъж са изявили желание да участват 3 НПО-та, община Казанлък, областната управа на Стара Загора, част от СДС, Валери Симеонов.

„Няма как да се съгласим с такова нещо. Оказва се натиск върху правителството да не се даде на БСП. Там няма съзидание, те няма да го възстановят, каквото е желанието на БСП“, обясни тя.

„Вярвам, че ще намерим в рамките на закона разумната възможност да получим собствеността или право на ползване, което да даде възможност да се възстанови едно място,което е ценно за България и за БСП“, заключи Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK