Деца и възрастни ще плетат на Еньовден венци от осоговски цветя за паметника на Левски

Снимка: Виолета Атанасова

За трета поредна година клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към читалище „Асклепион“ събира на Еньовден /24 юни/ деца и възрастни край хижа „Иглика“ в Осоговската планина на Събор на билките и здравето.

Празникът е съпроводен с ритуали за посрещане на лятото, карнавал, конкурси и много музика. В него се включват деца от кюстендилските училища и ОДК, хора от третата възраст от клубовете в града и селата, от клубовете на инвалида, женското дружество „Майчина любов“, гости от Радомир, Перник, София и от ДВХФУ „Ильо Войвода“ и доброволци от БЧК. 

В планината - като най-подходящо място за такова събитие, ще бъде отпразнувана и достолепната 90-годишнина на Мария Джумалиева – най-възрастният в момента и най-активен сред кюстендилските ветерани туристически деятел. Тази година Еньовден съвпада с Празника на черешата и участниците в него заедно ще слязат следобед на площада, за да се насладят и на черешовите събития.

В планината за настроението на всички ще се погрижи известният изпълнител на македонски народни песни Георги Илиевски. Към празника ще се присъединят и ученици от кюстендилските училищни клубове „Млади възрожденци“ към Общобългарския комитет „Васил Левски“. Заедно с възрастните те ще наберат планински цветя и билки и ще изплетат венец, който ще положат на паметника на Апостола на ларгото.

Така децата ще дадат началото на тържествата в Кюстендил, посветени на 180-годишнината от рождението на Левски, а преди самата юбилейна дата ще направят Празник на улица „Левски“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK