ДБ иска оставката на вътрешния министър Маринов

Снимка: БГНЕС

ДБ: Ние настояваме за възстановяване на парламентарната република

В пряко излъчване от фейсбук страницата на “Демократична България” съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов заявиха позицията на обединението относно кризата в държавата. От Обединението поискаха и оставката на вътрешния министър заради бруталното полицейско насилие срещу протестиращи граждани.  

“От ДБ забелязваме, че голяма част от проблемите, за които говорим, откакто е създадено обединението, са осъзнати от много хора в България. Те са вече на площадите и очакват разрешение на тези тежки проблеми.

Тази криза показа анатомията на една тежко корумпирана власт, която трябва да си отиде. ” - заяви генерал Атанасов. 

“Гражданите излязоха на улицата и очевидно показаха едно нещо: така повече не може. Те викат “Гешев е позор!” и това показва, че в центъра на тази криза е проблемът на правовия ред в страната. В центъра на тази криза е съзнанието, че в страната отдавна законът важи за едни, а беззаконието е привилегия на други.”  - допълни Христо Иванов и заяви, че “Демократична България” не може да не подкрепи десетките хиляди нормални български граждани, които излизат и искат промяна.

Иванов поясни, че промяната започва с избори, които трябва да се състоят и дадат ново начало на един нов парламент.

“Като отговорна политическа сила, ние трябва да започнем да излагаме рецептите за това как да се случи тази промяна.” - заяви Христо Иванов и поясни, че промяната се състои от две части: от една страна - мерки за рестарт на българския правов ред и демократичен процес; от друга - идеите и предложенията на Демократична България за радикална модернизация на страната, които обединението планира да включи в управленската платформа, с която ще се яви на предстоящите избори.

“Днес, когато гражданите очакват рестарт на правовия ред в страната, когато гражданите очакват рестарт на демократичния процес, съживяване на демокрацията, ние изваждаме пред скоби един набор от предложения, които смятаме, че трябва да станат предмет на широк национален консенсус, в името на който сме готови да работим.” - бяха думите на Христо Иванов. 

Той припомни, че “Демократична България” първа се обяви срещу номинацията на Гешев, както и, че спря кампанията си за местните избори, за да направи протест срещу избирането му и не е спирала да предупреждава за опасностите за правовия ред.

“Няма елемент от това, което виждаме в момента, който да не сме предсказали.” - подчерта Иванов. 

Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” очерта основните конституционни и законодателни промени от пакета, предлаган от обединението, така че България да има независим съд и отчетна и поставена под граждански контрол прокуратура.

“Системният проблем е, че имаме прокурорска власт, която не се отчита пред суверена.” - обобщи Иванов и поясни, че за да не бъде сменен Гешев от Франтишек, е необходима не просто оставка, а системна реформа, която статуквото в България отказва.

Акценти от предложенията на Демократична България са:

•              да се реформира Висшият съдебен съвет (ВСС), който да остане административен и кадрови орган само за съдиите;

•              главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство три пети, така че да не може отделна политическа сила да си назначи прокурор;

•              да се въведе пряка конституционна жалба, осигуряваща граждански контрол върху дейността на парламента, така че приеманите закони да не нарушават конституционните права на гражданите;

•              да бъде създадена възможност за законодателна гражданска инициатива, позволяваща на 10 000 граждани да предлагат пряко законодателни промени без посредничеството на политически партии, както и създаването на анкетни комисии само от опозицията;

•              лустрация чрез промени в конституцията;

•              електронно гласуване, а като алтернатива - гласуване по пощата, така че повече граждани и българите зад граница да могат да участват на изборите и да вземат публичните дела в ръцете си.

Във връзка с тенденцията от последните години да бъдат налагани ограничения, изтласкващи големи групи извън изборния процес, както се случва със сънародниците ни в чужбина, Христо Иванов заяви:

“Предлагаме въвеждането на дистанционно гласуване. Ако управляващите институции нямат смелостта и експертността да въведат електронно гласуване - решение от 21 в., ние имаме законодателно предложение и в тази посока - гласуване по пощата. Това се прилага във всички развити демокрации от 19 в. Ако не можем да влезем в 21 в., поне да се възползваме от решенията, които са известни и се прилагат от 19 в.”

По отношение на предложението за въвеждане на пряка конституционна жалба, Иванов заяви:

“Предлагаме най-накрая българската конституция да стане инструмент за защита на правата на всеки конкретен гражданин и българският конституционен съд да престане да бъде форум или инструмент само на политическия елит.”

Той поясни, че въвеждането на пряка конституционна жалба ще означава всеки български гражданин да може да осъществява своите права пред конституционния съд и да може да прилага конституцията пряко.

По темата за създаването на анкетни комисии само от опозицията Иванов заяви: 

“Това означава, че в следващия парламент опозицията ще има един много важен инструмент - да рестартира българския парламентаризъм, който в момента е сведен до нула. Искам да припомня, че преди две седмици поискахме целия парламент да бъде разпуснат, защото в него няма нито един депутат, който да е готов да задава въпроси на прокуратурата и това важи не само за управляващите, но и за опозицията.”

“Искаме, също така, чрез промяна в конституцията, да бъде въведена реална лустрация, за да бъдат прекратени всички онези отровни връзки между  тоталитарното комунистическо минало и днешният политически живот на България, защото те не са прекратени. И днес виждаме, че почетен председател на българското задкулисие е Ахмед Доган, сътрудник на ДС, виждаме, че в управляващата партия и в нейната ПГ е  човекът, който спря предишния опит за лустрацията в Конституционния съд, Георги Марков, също доносник от ДС, плодотворен такъв. Това трябва да бъде прекратено.”

Относно пакета с предлаганите от Демократична България промени Иванов обобщи, че този пакет изисква промени в конституцията и изборното законодателство и е амбициозен и смел, но не изисква Велико народно събрание.

“Пътят към ВНС означава да възложим на този парламент, който е лишен от всякаква легитимност, да подготви пътя към нова конституция и по този начин да му осигурим още месеци и месеци живот в пълна безплодност и безвремие за страната.”

Иванов подчерта, че е необходим рестарт на парламента, така че с нова енергия и нова легитимност да се решават проблемите на страната и че предлаганите промени могат да бъдат направени от едно конституционно мнозинство в следващия парламент.

“В името на такова мнозинство сме готови да разговаряме с всички проевропейски, легитимни формации в България. Нека всички, които се разпознават като проевропейски формации в страната, да отговорят къде се намират те по тези предложения. И това е разговорът, който има смисъл да се води. В името на тези цели искаме предсрочни парламентарни избори, на които да се явим с тази платформа, заедно с нашите икономическа и управленска програма за радикална модернизация на страната и да можем да рестартираме управлението на България.”

Генерал Атанасов изрази и категоричната позиция на обединението относно допуснатото от управляващите полицейско насилие по време на протестите - както в София, така и в Росенец:

“Още днес настояваме вътрешният министър Младен Маринов да си подаде оставката! Ако той не подаде, министър -председателят да му я вземе и да я внесе в парламента! Млади хора бяха пребити в центъра на София и захвърлени по болниците, без да се съобщи на техните близки какво им е състоянието, защото били задържани. Това е безобразие!”

“В разследването “8-те джуджета има тежко компрометиращи факти, касаещи работата на МВР. Патрулки на МВР пазят мафиотите в България.”

Лидерът на ДСБ и съпредседател на “Демократична България” ген. Атанасов обяви, че днес до 18 ч. от Демократична България ще очакват оставката на вътрешния министър. Ако тя не бъде подадена, лидерите на обединението ще отидат заедно с поддръжници, за да я поискат още веднъж пред Министерство на вътрешните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK