ДНСК ще премахва незаконни преместваеми обекти в националните курорти и на плажовете

Снимка: Infomreja.bg, архив

Регламентът е записан в проект на наредба, която е в изпълнение на ЗУТ

Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове.

Регламентът е записан в проект на наредба, която е в изпълнение на Закона за устройство на територията и е публикувана за обществено обсъждане.

Нормативният документ се отнася за обекти, които не са строежи по смисъла на закона. Това са преместваеми увеселителни обекти за административни, търговски и други обслужващи дейности.

До 2019 година премахването на преместваеми обекти, поставени в нарушение, беше в правомощията на местната власт и ставаше по общия ред на Закона за устройство на територията. След измененията в ЗУТ от 2019 година премахването им е в правомощията на ДНСК.

С новата Наредба се уточняват условията, редът и начинът за доброволно и принудително премахване на преместваемите обекти, както и за вземанията по направените разходи.

Нормативният документ дава конкретни указания за влизането в сила на издадената заповед за премахване на преместваем обект, за изпращането на покана за доброволно изпълнение, както и за извършването на проверка по изпълнението на заповедта със съставяне на констативен протокол.

Уточняват се и действията по принудително изпълнение на заповедта, предварителното проучване относно начина на изпълнение на премахването, срока за изпълнение и необходимите средства, осъществяването на достъп до преместваемия обект, сключването на договор с избрания изпълнител, редът за съхранение на изнесеното движимо имущество и за окончателното почистване на терена от отпадъци, получени при изпълнението на заповедта за премахване.

В проекта на наредба е посочен и редът за събиране на извършените разходи по принудително премахване на преместваем обект и за издаване на заповед за незабавно изпълнение.

Проектът на Наредба за  изпълнение на заповеди за премахване на преместваемите обекти по ЗУТ, поставени на територията на националните курорти, определени с решение на Министерския съвет за селищни образувания с национално значение, и на територията на морските плажове от органите на ДНСК може да бъде намерен на Портала за обществени консултации и на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на туризма и на Дирекцията за национален строителен контрол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK