Дават на съд мъж, нарушил карантината, защото отишъл до магазина

Снимка: Infomreja.bg

Мъжът не носел продукти, а също така бил и без предпазни средства

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава бързо производствоза нарушаване на задължителна карантина от 39-годишен мъж.  

На 19 март 2020 г., той и неговата приятелка се завърнали от Германия с лек автомобил, като на ГКПП - Видин, им било издадено предписание от РЗИ – Видин за 14-дневна задължителна карантина. Те посочили един и същи адрес в гр. Пловдив, на който ще пребивават през определения срок. На 26 март 2020 г. полицейски екипи посетили жилището. Те установили, че 39-годишния мъж отсъства. Приятелката му се свързала с него  по телефона. След 15 минути той се върнал и обяснил, че бил отишъл до магазина за продукти. Мъжът не носел продукти, а също така бил и без предпазни средства - маска и ръкавици. 

Полицейските служители го предупредили да спазва задължителната карантина и му разяснили, че при нужда от доставка на продукти, ако няма близки, които да му ги закупят и донесат до жилището, може да позвъни на тел. 112 за помощ.

Това е второто дело, което се наблюдава от Районна прокуратура – Пловдив за неспазване на задължителна карантина. Първото досъдебно производство е за нарушаване на предписанията от 63-годишен шофьор на камион, установен при проверка на един от контролно – пропускателните пунктове в гр. Пловдив.

Досъдебните производства за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK