Датски депутати разговаряха с Пучдемон

Снимка: © Getty Images/Guliver

Малка група датски депутати разговаряха днес с бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в датския парламент, предаде Асошиейтед прес. Пучдемон пристигна вчера от Белгия в Дания, за да участва в колоквиум за Каталуния, състоял се същия ден в университета на Копенхаген. Днес депутат от Фарьорските острови покани Пучдемон за среща с около 10 парламентаристи.

В Дания всеки депутат има правото да покани който си поиска да говори пред парламентаристите пред закрити врата. Депутатът Магни Арге, поканил Пучдемон, заяви, че е най-добре парламентаристите да се запознаят с вижданията на Пучдемон за Каталуния в директен разговор с него. Срещата става ден след като председателят на каталунския парламент Роже Торен издигна кандидатурата на Пучдемон за каталунски лидер.

Пак вчера испанският Върховен съд не удовлетвори искането на държавната прокуратура на Испания да реактивира европейската заповед за арест на Пучдемон, който живее в доброволно изгнание в Белгия. Днес обаче испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо каза, че силите на реда бдят в цялата страна, за да попречат на Пучдемон да се завърне инкогнито с хеликоптер, кораб, свръхлек моторизиран планер или дори в багажника на кола, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK