Дариха на евродепутати албуми на Благоевград и дискове на асамбъл „Пирин“

снимка: Пресслужба Мария Габриел

Група от Благоевград се запозна с функциите на европейските институции и дискутира с евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по правата на жените и равенство на половете (FEMM) актуални теми от тяхната работа.

В състава на групата бяха представители на Младежкия общински съвет по наркотични вещества в Благоевград, Жени ГЕРБ-Благоевград, победители в конкурс относно реформата на общата селскостопанска политика на ЕС, Младежи ГЕРБ от страната и парламентарни служители от Народното събрание.

Agustin Diaz De Mera Garcia Consuegra от LIBE очерта ситуацията с трафика на наркотици, на хора и човешки органи, подчертавайки и корупцията като фактор за тяхното разпространение. Той приветства българския евродепутат Мария Габриел за усилията, които влага в борбата с този феномен като член на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари.

Elisabeth Morin-Chartier, зам.-председател на  FEMM, засегна темата  за правата на жените в нейния многообразен контекст, като силно подчерта добрата съвместна работа с Мария Габриел, която е координатор на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенство на половете.

По думите на френския евродепутат, в резултат на това сътрудничество темповете на разглеждане на сюжетите в комисията значително са подобрени. В края на дискусията, представителите на Младежки общински съвет по наркотични вещества предоставиха на евродепутатите свои предложения за реализиране на успешна превенция на наркоманиите и ограничаване разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите в ЕС. Жени ГЕРБ подариха на евродепутатите албуми на Благоевград и дискове с изпълнения на ансамбъл Пирин.

Интензивната програма на посетителската група включваше и посещение на Парламентариума, където стана виртуален участник в дейността на Европейски парламент, научавайки неговото минало, настояще и бъдеще. Изумителен 360-градусов дигитален съраунд екран потопи посетителите в епицентъра на работата на евродепутатите.

Групата взе участие и в конференция под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова относно политиките за българите в чужбина, включваща въпроси за изучаването на български език и култура зад граница, социални проблеми и приоритети на стратегията за българските общности.

На втория ден визитата на групата продължи с посещение на прожекция на филма „Посевите на бъдещето”, организирана в ЕП от домакина Мария Габриел и евродепутати от отделни политически групи. Филмът разказва за начините за справяне с продоволствената криза и показва модели, поставящи фермерските практики в основата на процеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK