Дарение от над 160 грамофонни плочи получи детската музикална школа при НЧ „Братство“

Снимка: НЧ "Братство", архив

Дарение от над 160 грамофонни плочи, грамофон и албуми с класическа, оперна, джаз и рок музика получи детската музикална школа при НЧ „Братство“ – Кюстендил. Дарението бе направено по повод новата учебна година от Антоанета Йорданова – журналист, общественик, културен деец.

Плочите са събирани в продължение на 30 години. „Не исках да се раделям с колекцията си, но в един момент от живота си човек разбира, че не бива да бъде егоист. Реших да направя дарението, за да може тази моя колекция да достигне до повече хора. Тя е за истинските меломани. Идеята ми беше да ги даря на културен център, където ще бъдат от полза. Смятам, че е чест човек да бъде дарител“ каза за ИНФОМРЕЖА Антоанета Йорданова.

Някои от плочите са изпращани на дарителката от Франция, Германия, чешкия и руския културно-информационен център в София и други.

Детската музикална школа се създава на 2-ри юли 1953 г. под името "Георги Горанов" с курсове по цигулка, пиано, китара, мандолина, духови инструменти, виолончело, контрабас и пеене. Първият директор на школата е Цветан Каранов - преподавател по цигулка.

Някои от възпитаниците на школата продължават обучението си в музикалните учебни училища. Днес детската музикална школа е с класове по китара, цигулка, пиано, флейта и синтезатор, акордеон, народно пеене, поп и класическо пеене, солфеж и елементарна теория на музиката, към нея е китарен  оркестър „Кюстендил” – единствен в цялата Кюстендилска област  с диригент Иван Андонов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK