215 общини искат безплатен безжичен интернет на открито

Снимка: Infomreja.bg

215 общини от България (81% от всички 265 местни администрации) са кандидатствали успешно в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, по данни на Европейската комисия. Само 16 от предварително регистрираните 231 български общини, по технически причини, не са успели да се включат.

Поради прекратяването на първи конкурс по схемата WiFi4EU през май, сега бюджетът беше удвоен - в размер на 42 млн. евро. През декември 2018 г., Европейската комисия ще обяви печелившите общини и ще връчи ваучерите.

Общините, които сега не успяха да кандидатстват ще имат възможност да се включат в следващите 3 конкурса за оставащите две години от инициативата. Бюджетът на програмата до 2020 г. е 120 млн. евро.

В конкурса от 7 до 9 ноември 2018 г., са участвали общо 13 198 общини от Европейския съюз, като 4 000 от тях са изпратили своите кандидатури още в първите 10 секунди след обявеното начало. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията чрез своите информационни кампании и оказаната разяснителна и технологична подкрепа, допринесе за сериозния брой на успешно подадените кандидатури от България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK