Министър Вълчев в Кюстендил: За предстоящата учебна година учителските места ще бъдат запълнени

Снимки: Infomreja.bg

За предстоящата учебна година учителските места ще бъдат запълнени. Това заяви министър Красимир Вълчев по време на визитата си в Кюстендил, където той участва в работна среща на директорите на образователните институции в областта и посети едно детско и две учебни заведения.

По думите му незаетите места се попълват всеки ден. Това ще продължи вероятно и след 17. септември, когато ще бъде открита официално новата учебна година. Министър Вълчев уточни, че съвсем разбираемо запълването ще се случи някъде с неправоспособни, както и с учители по други предмети, които ще запълват норма. Някъде ще останат хора в пенсионна възраст, но това ще бъде само временно.

"Вероятно най-проблемните позиции ще бъдат попълнени и след 17. септември. Има недостиг, но той е преодолим в момента. Имаме уверението, че ще бъдат запълнени учителските места", каза министър Вълчев, който заяви, че от 1-ви януари 2019 година ще бъде следващото увеличение на учителските заплати с 20 %.

"Надяваме се увеличението на възнагражденията да мотивира не само настоящите преподаватели, но и младите хора да се включат в педагогическата професия. Увеличаваме приема в професионалните направления на висшите училища, които са свързани с придобиване на педагогическа правоспособност, увеличаваме и стипендиите като даваме и втора стипендия. Това до някъде дава резултат, тъй като има увеличение на броя на студентите", уточни министър Вълчев.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK