ДАНС проверява Фонд "Земеделие" заради спрени евромилиони от Брюксел

Снимка: Булфото

В Държавен фонд „Земеделие” е започнала проверка на ДАНС. Това съобщава БиТиВи, като се позовава на информация от агенцията и директора на фонда Румен Порожанов. 

Агентите на ДАНС са поискали документи по конкретни проекти от Програмата за развитие на селските райони. По-рано днес фондът излезе с официална позиция, в която обяснява за наложените санкции от страна на ЕС. 

От данните, предоставени от ДФЗ, става ясно, че след одити от службите на ЕКБрюксел е спрял над 160 млн. евро за Програмата за развитие на селските райони. 

Освен това по общинските мерки Еврокомисията няма да изплати 100 млн. авансови плащания. От фонда изтъкват, че сумите са били многократно по-големи, но са редуцирани след мотивирани отговори от наша страна в хода на обсъжданията между страните. 

Има неофициална информация на БиТиВи, че обект на проверката е и сигнал срещу уволнения Янаки Червеняков. Доскоро той е бил началник сектор в договорната дирекция на Държавен фонд „Земеделие”. Червеняков е бил уволнен преди ден след публикация, че се вози на скъпа лимузина, водеща се на името на баща му. 

Официалната позиция на ДФЗ е, че Янаки Червеняков е уволнен, защото не е декларирал имуществото си като държавен служител. 

Нова телевизия съобщава, че обект на проверката е бил шефът на ДФЗ Румен Порожанов. Били изискани документи, които са свързани с дружеството, в което Порожанов има активи. Самият той е оказал пълно сътрудничество. 

Румен Порожанов обясни, че през 2014 г. е продал въпросните активи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK