Казусът "Кмет - търговец": Новаков подава жалба срещу Томов

Снимка: Infomreja.bg

Андрей Новаков определи като "тежка" 2019 за ГЕРБ-Благоевград

Тежка политическа година за структурите на ГЕРБ в страната и в Благоевградска област.

Такава равносметка направиха народните представители и евродепутатът Андрей Новаков, които днес дадоха последната си пресконференция за 2019 г. в централата на партията в Благоевград.

Новаков – който пое поста на областен координатор на мястото на Даниела Савеклиева, представи своето виждане за политическия живот в Пиринско, а отчет за дейността си като депутати направиха Александър Мацурев (Банско), д-р Емил Тончев (Разлог), Георги Динев (Петрич), Стефан Апостолов (Симитли), както и самата Савеклиева.

Всички се обединиха около мнението, че изборите – европейските и местните, са ключовите събития за годината, а проектът – стратегически и национално значим, който се случва в областта, е изграждането на АМ „Струма“.

Бившият координатор Даниела Савеклиева отбеляза:

2019 бе година на два сериозни избора. На евроизборите Благоевградска област бе първа в цялата страна. През октомври местните избори не бяха така добри, но имаме добри резултати в Разлог и Петрич. Това доведе и до промени в областната ни структура. Смятам, че с това решение да се оттегля, за да дам възможност на някой с повече активност и енергия, по никакъв начин не отивам в сянка и няма да спра да бъда активна. Смятам, че с енергията и хъса на Новаков ще се постигне стабилизация, ентусиазъм. Продължаваме всички заедно.

Наследникът ѝ на поста и депутат в Европарламента Андрей Новаков направи задълбочен анализ на изборите, проведени между 27-и октомври и 3-и ноември.

За мен в Благоевград, Банско и Сандански резултатите бяха шокиращи, започна Новаков.

Няма как да видя нещо положително на фона на многото работа, която беше свършена, но хората излязоха и ни наказаха. Това е единствената оценка, която има значение за нас. Аз съм сигурен, че дори и да възстановим структурите ни, както бяха преди време, така че да са в най-виталната си форма, ако хората решат да излязат и да гласуват срещу ГЕРБ – пак ще излязат и пак ще го направят. Ако ще и във всеки вход да имам клуб. Затова задачата ни е да върнем доверието в хората, което по тези места липсва. Това ясно личи и по резултатите – в Благоевград от 41 общински съветници – имаме 6. Това не може да бъде положително. В Банско и Сандански имахме големи очаквания, които не се оправдаха, категоричен бе Новаков.

Той определи Благоевград като централно място за работа на политиците от областта.

„Тук има концентрирани най-много инвестиции и живеят най-много хора. На всеки един от нас ни пука за Благоевград и ние го обичаме, това се изразява в подкрепа на ОбС и кмета, тогава, когато е важно за хората. Мисля, че с последното постановление за отпускане на 6 млн. от МС, думите се превърнаха в дела.“

Последва и новина за взето от Новаков решение да стане жалбоподател срещу настоящия управник Румен Томов.

Това е втората жалба, удряща кмета на Благоевград по казуса със заличаването му от търговския регистър като управител на фирма. Първата жалба бе подадена от екскмета Атанас Камбитов, но на заседание на ОИК-Благоевград, мотивите му бяха отхвърлени с 9 гласа „за“ оставането на кмета на пост и 4 „против“.

Аз съм готов да помогна на кмета с всичко, което мога, но през последните две седмици виси един огромен проблем и точно затова искам да помогна на кмета и искам да помогна на града, считам, че най-редно е Административният съд да се произнесе по казуса. Просто искам да помогна на кмета да затворим този въпрос. Затова ще се възползвам да подам жалба на АС и да приключим темата. Ако всичко е наред и съдът се произнесе да действията или бездействията на кмета, то ще си стиснем ръцете и ще работим заедно, каза Новаков.

Той допълни относно подготовката на партията за следващите избори за парламент, че още от януари ГЕБР влиза в режим на кампания.

„С диалог за да възстановим доверието и да го подсилим там, където вече го имаме“, допълни Новаков.

Вчерашното посещение на премиера Новаков определи като доказателство за личната му ангажираност към проекта, който не е важен само за Благоевград, но и за целия регион.

Ние трябва да станем по-добри обясняването защо е важна магистралата. Мисля, че „зелените“ имат свои възгледи и ги уважавам, но не може 234 души да загинат за година в Дефилето и ние да стоим безучастни.

Връщайки се на тема избори Новаков направи по-задълбочен анализ с поставен въпрос защо се стигна до загуба на доверие у гласоподавателите.

„Със сигурност не става дума за несвършена работа. По метода на изключване остават действията на кметовете – това, което са или не са направили, кампанията, която е водена срещу тях, а и това, че не сме реагирали на нея. И в Благоевград, и в Банско имаше напрежение по изпълнението на два проекта и недоволството на гражданите.“

Според Новаков на някои от местата е имало вот не в подкрепа на други кандидати, а срещу кандидатите на ГЕРБ.

„Сливащият път при номинации ще имам предвид следното: едно е да номинираш някого, който би станал добър кмет, и друг - който е добър кандидат с безупречна биография, който спазва поведение, заемайки длъжността.“

А дали ще има рокади в областната структура след като пое поста на координатор, Новаков отговори:

Не можем да говорим за рокади. А заради пътя, в който търсехме най-ниското съпротивление, стигнахме на някои места до тук. Искам да видя как се справят структурите за да набележим как се работи занапред.

Има места, в които очаквам много повече от структурите. В Гоце Делчев бяха дадени над милион за развитие, но след няколко интензивни срещи, които направихме – има сериозни проблеми, за които въобще не се говори. Едно училище продължава ремонта си наред зима, Общината дължи 3 млн. на РИОСВ, болницата е задлъжняла. Нашите съветници не се страхуваха да задават такива въпроси.

Относно работата на евродепутатите Новаков каза, че 2019 е била тежка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK