Даниела Савеклиева се срещна с гръцкия посланик, договориха активизиране на трансграничното сътрудничество

Снимка: ГЕРБ

Парламентарната група за приятелство България - Гърция в 44-ото Народно събрание с председател Даниела Савеклиева, народен представител от ГЕРБ, проведе първа работна среща с посланика на Гърция у нас Григориос Василоконстандакис. В срещата взе участие и народният представител на ГЕРБ от Петрич Георги Динев.

„Получихме уверение от посланикa, че и през този мандат ще продължим доброто сътрудничество. Двустранните отношения между България и Гърция имат стратегически характер, което се обуславя с активния политически диалог, разширяващо се търговско-икономическо сътрудничество, общите интереси в енергийната сфера и интензивния образователен и културен обмен”, коментира Даниела Савкелиева.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи. Това цели укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа, реализиране на инфраструктурни проекти от взаимен интерес и осъществяване на трансгранични проекти по програми на ЕС. 

„И за двете страни е важно да се създадат благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток. Сред приоритетите, които очертахме, бе и развитие на преките връзки между местните органи на властта с цел активизиране на трансграничното сътрудничество, както и разширяване на обмена на опит в сферата на образованието и културата”, каза още Даниела Савеклиева.

Тя подчерта, че България и Гърция споделят сходни позиции по актуалните въпроси от дневния ред на ЕС – миграция, Брекзит, бъдещето на Европа, а политическият диалог на високо държавно и правителствено равнище е много интензивен и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни.

„Оценяваме факта, че в началото на тази година гръцкото правителство взе всички мерки, за да не допусне блокиране на общата ни граница от протестите на гръцките фермери. Това бе особено важно предвид на щетите, които биват нанасяни при други такива случаи на икономическите ни отношения, но още по-важно – на климата в отношенията между хората от двете страни на границата.  Ще разчитаме и в бъдеще на съдействието на правителството, за да не се допускат подобни действия, които не отговарят на отличното ниво на двустранните ни отношения”, каза още народният представител на ГЕРБ от област Благоевград Даниела Савеклиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK