Даниела Савеклиева откри форум за приемната грижа

Даниела Савеклиева и Калин Каменов, снимки: Общински съвет-Благоевград

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Даниела Савеклиева откри кръгла маса на тема "Приемната грижа-шанс да променим живота на децата без родители". Форумът се провежда по нейна инициатива. В дискусията участие взе кметът Атанас Камбитов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, ректорът на ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Иван Мирчев, специалисти в областта на приемната грижа, студенти, приемни родители.

Въпреки че услугата за приемната грижа започна през 2004 година с приемането на нормативна уредба, оказа се, че все още са малко хората, които се включват в нея. Това каза при откриването на форума Даниела Савеклиева.

Малко са децата, които са настанени в приемни семейства и получават обич, грижа и разбирателство.

„Днешният форум е най-вече, за да помогнем в популяризирането на приемната грижа като алтернатива за извеждането на децата от институциите и въвеждането им в семейна среда”, посочи Савеклиева.

Държавните институции, местната власт и неправителствения сектор полагат огромни грижи и усилия за развитието на услугата. „Промяна има, но тя не би се случила без съпричастността на приемните родители към съдбата на децата, за които се грижат. Без тяхната реална помощ нищо не би могло да се случи, те са тези, които правят услугата реална. Затова се обръщаме към тях, за да има кажа „Благодаря ви за усилията, благодаря ви за това, което правите за нашите деца”, каза още Савеклиева.

Проектът „И аз имам семейство”, който действа на територията на община Благоевград, започна през 2012 година. Целта на проекта е да се спомогне за деинституционализация чрез създаване на устойчива семейна грижа за деца от специализираните институции и за деца в риск от изоставяне, уточни председателят на ОбС Благоевград.

”Най-често на тази инициатива се отзовават хора, които са останали трайно без работа, защото приемната грижа е и алтернатива за безработицата, тъй като семействата получават и средства за отглеждане на децата. Смятам, че колкото повече информация има сред гражданите за самата инициатива „Приемна грижа” относно грижата и самото предоставяне на услугата, толкова повече ще са заинтересованите. Важното е процесът да не прекъсва , а броя на приемните семейства да се увеличава непрекъснато”, посочи Савеклиева, която изрази своята увереност, че такива форуми са нужни и че дори и само едно дете да намери своя дом, в който да бъде обичано, значи сме си свършили работата.

''Мисля, че никой не се нуждае от убеждаване, че най-доброто място за живеене на децата е семейството. Необходимо е в действията си да се ръководим от сърцето си, защото децата имат нужда от това. Много ще се радвам ако следващата година си направим събиране и отчетем, че децата, които са намерили любов и грижа в приемните семейства. Важно е за децата да намерят своите майка и татко”, каза Елена Петрова, актриса, посланик на SOS детски селища.

По време на форума Милен Гечевски, ръководител на проекта „И аз имам семейство” представи възможностите на приемния родител, като професия и реална възможност за по-добра грижа. Лекция изнесе и зам. председателят на Държавната агенция за закрила на детето Даринка Янкова.

В дискусия се включиха деканите на Факултета по педагогика към ЮЗУ доц. Маргарита Колева и на Факултета „Обществено здраве и спорт” проф.Стоян Иванов. Своите лични впечатления, проблеми и радост от това да е приемен родител сподели и Снежана Захариева, която е отгледа своите четири деца и сега е приемен родител на едно детенце.

За финал участниците във форума раздадоха на жители и гости на Благоевград флаери с информация за проекта „И аз имам семейство” и с услугата „Приемна грижа”.

 

Даниела Савеклиева и Калин Каменов, снимки: Общински съвет-Благоевград
Даниела Савеклиева и Калин Каменов, снимки: Общински съвет-Благоевград
Даниела Савеклиева и Калин Каменов, снимки: Общински съвет-Благоевград
Даниела Савеклиева и Калин Каменов, снимки: Общински съвет-Благоевград

КОМЕНТАРИ

фг19:23 - 12.03.2013
Дано да има много такива срещи и децата и приемните маики имат нужда от подкрепа.
Аз03:30 - 12.03.2013
Кви са тия килери, бе. На село в килера има мишки, не знам с какво да пръскам, за да избегат, некой мое ли да помогне?
zov16:09 - 11.03.2013
Делото “Килърите” е много важно, защото това са последните свидетели на миналото на Бойко Борисов и на това как е станал главен секретар на МВР. За управляващите то бе по-важно от атентата в Бургас. Това разкри Розалина Апостолова, един от адвокатите по делото "Килърите", което приключи на първа инстанция в Окръжния съд в Шумен.
ivan16:07 - 11.03.2013
абе калине каде се буташ по листите и ти бе, такъв смях като теб няма никаде.е тази савеклиева сте един си лика прилика

FACEBOOK