8000 евро е тарифата да станеш български гражданин

Снимка: бТВ

Между 5 и 8 хиляди евро са плащали хората за документ за български произход в Агенцията за българите в чужбина. Това казаха от прокуратурата малко преди да поискат най-тежките мерки за неотклонение на трима от обвинените за участие в организирана престъпна група и корупция от Агенцията.

Обвиненият шеф Петър Харалампиев е започнал дейността си веднага, след като е встъпил в Агенцията. Свидетели разказали как Харалампиев е събрал ръководителите на български дружества зад граница и им обяснил, че това ще е новият метод за работа в Агенцията.

Според заместник-главния прокурор Иван Гешев, схемата е започнала от посредници на най-ниско ниво на корупция и стига до най-високите нива. Някои свидетели обаче, са си запазили архив.

„Дамата е държала да си пази изключително подробен архив на престъпната дейност и го е пазила от наводнения, съхранявала го е във вакуумирани папки, закрити бидони”, обясни прокурор Ангел Кънчев. 

Няма данни обаче, Харлампиев да е наследил схемата от предишното ръководство. Няма и данни за подадени в прокуратурата други сигнали за корупция в Агенцията.

"Акции много присъди малко рано е да даваме оценки” , заяви през деня президентът Румен Радев по повод скандала. „Постъпили са сигнали и съм ги подал това е въпрос на следствието всичко съм подал на прокуратурата", каза още държавният глава. 

„Мога да кажа само, че до този момент в рамките на това разследване няма сигнали от президентството, заяви в отговор зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Няма и сигнали за връзка на схемата с централата на ВМРО и военния министър Красимир Каракачанов. Тази сутрин по bTV Каракачанов обяви, че е предупреждавал Харалампиев да не допуска грешки. И обясни, че авторът на сигнала, в който се прави връзка между ВМРО и схемата за получаване на гражданство, е уволнена от министерството на правосъдието служителка, която иска да получи реванш.

Тя самоволно е прекратявала преписки, има дисциплинарно разследване на министерство на правосъдието срещу нея ДАНС й отнема достъпа до класифицирана информация. Госпожата спира българите от Македония да получават гражданство, а са допуснали десетки преписки на хора от Турция. 

„Ако се докаже че сме получили една стотинка, ще се гръмна с личното си оръжие никога не съм си позволил да злоупотребя с каузата на живота си”, заяви в ефира на bTV Красимир Каракачанов.

Държавното обвинение няколко пъти подчерта, че сигналът е от МВР и по-точно от полицията в Кюстендил и разследването не е приключило, а престъплението няма да се размине на който и да било от високите етажи на властта./бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK