ДАМТН: Трагичният инцидент в "Пирогов" не е заради неизправни съоръжения

Снимка: Infomreja.bg, архив

Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност

Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изказва своите съболезнования на близките и роднините на двамата пациенти, загинали тази нощ при трагичния инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

В тази връзка и по повод постъпилите множество запитвания от медиите, от ДАМТН обявиха своята официална позиция по случая:

1. Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор.

2. Инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са Съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

3. ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната.

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация".

Трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове, подчертават от ДАМТН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK