Дадоха старт на проекта за реставриране на две старинни бани в Разложко

снимки: Община Разлог,

С пресконференция в Термо-СПА хотел „Римска баня” днес бе даден старт на проекта “Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог”. Проектът е спечелен от Община Разлог. Стойността му е 2 339 136 лева и се финансира по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”

Двата основни обекта, които ще бъдат реставрирани, консервирани и атрактивно експонирани са старинните бани в село Баня - „Старата баня”, известна още като „Римската баня”, и „Старата Турска баня”.

„С реализирането на този проект целим да създадем един нов туристически обект. Двете бани са паметници от нашето културно-историческо наследство, които сега са в окаяно състояние. С изпълнението на проекта ще върнем облика им такъв, какъвто е бил при тяхното построяване. С този проект ще издигнем имиджа на известното с термоминерални извори село Баня и на цялата община. Сигурен съм, че ще повиши туристическия капацитет в община Разлог”, заяви кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Народният представител Любен Татарски подчерта, че с тази пресконференция се прави една малка стъпка, която е част от един мащабен проект, даващ сигурност за устойчиво развие. „Когато американците стъпват на Луната, казват, че това е една малка стъпка на човека, но голяма за човечеството. В този дух нека кажем, че проектът е едно добро начало за туристическо развитие", допълни Татарски.

Конкретните дейности в рамките на проекта представи инж. Ваня Илиева - ръководител на проекта и директор на Дирекция „Специализирана администрация” в Община Разлог. Тя акцентира върху възможностите за развитие на културния туризъм.

Наред с двете старинни бани, проектът предвижда и рехабилитация на 500-метров участък от улица, която свързва двата обекта, а също така и благоустрояване на околното пространство на културните обекти. В съседство на турската баня е разработена интересна атракция, която допълва целия парк. Става дума за воден атракцион, който е предвиден за отдих и спорт.

Изпълнението на проекта предвижда обучение на трима човека по професионално направление “Пътувания, туризъм и свободно време”. Те ще бъдат ангажирани с представянето и популяризирането на новосъздадените обекти, целта е да се гарантира високо качество на туристическото обслужване чрез прилагане на съвременен маркетинг и мениджмънт.  

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK