Дадоха рибен курбан за здраве в храма „Свети Мина“ в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

В чест на почитания на 11 ноември свети великомъченик Мина днес в едноименния храм в Кюстендил беше отслужена празнична света литургия и бе осветена храна за здравето на всички кюстендилци. Точно в 12 часа започна и раздаването на рибен курбан за миряните, от който се възползваха над 500 човека.

На днешния празник в храма „Свети Мина“ в Кюстендил се стичат хора от всички краища на страната. Според вярванията, който отпие от водата в черковния двор може да се изцери от тежки болести. Някога на този ден е идвала в областния град и пророчицата Ванга.

Храма „Свети Мина“ е изграден през 1859 г. като манастирска църква. Първоначално църквата е паянтова постройка от плет измазан с кал, белосана и покрита с керемиди. През 1890 г. покрива е преправен и четирите страни са иззидани с тухли.

Сега черквата е една от най-красивите в страната, бяла и обградена с прекрасен парк. „Идваме тук и ни става леко на душите. Това е наистина уникален храм“, разказва 60-годишна жена, която твърди, че всяка година идва на този ден от столицата.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK