Сачева: Абсолютна справедливост в пенсионната система е непостижимо предизвикателство

Снимка: nova.bg

По думите и причината е, че хората се пенсионират при различни условия и правила

„Значителна част от мерките в бюджета за 2021 година – повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. Мерките срещу коронавируса са необходими. Добавката от 50 лева за пенсионерите е, за да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда от здравна профилактика“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БНР.

Тя подчерта, че постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила.

„Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи“.

Тя допълни, че новият бюджет ще бъде дискутиран и е възможно да претърпи определени промени, преди да бъде приет.

Министър Сачева посочи, че са заложени общо 214 млн. лв. по Закона за личната помощ и 85 млн. лв. по Закона за социалните услуги.

„Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата „личен асистент“. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK